Sorra érik egymást a fejlesztések Verpeléten. A napokban kapták a jó hírt, miszerint a város műemléke, a késő barokk stílusú, római katolikus plébániatemplom is hamarosan megújulhat.

Komoly eredményeket könyvelhetett el az elmúlt esztendőben Verpelét. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően 150 millió forintból újulhatott meg a művelődési ház, melyben energetikai korszerűsítés zajlott. A felújítás augusztusban fejeződött be, szigetelték a homlokzatot és a tetőt, korszerű fűtési- és elektromos rendszert telepítettek, de kicserélték a nyílászárókat és napelemek is helyet kaptak a tetőn.

150 millió forintból korszerűsítik a vásárteret, s hamarosan indul a településközpont rehabilitációja és a helyi piac modernizálása is. Utóbbi kettő projekt összértéke több mint 400 millió forint. Egy több mint 200 millió forintos beruházás keretében – szintén TOP-os forrásból – az ovi mellett egy bölcsőde épült, mely hamarosan 24 kisgyermek második otthona lehet.

A Belügyminisztérium pályázatain is sikeresen szerepeltek, 60 millió forintból szépült meg a polgármesteri hivatal, s hamarosan kezdődhet a Ságvári és a Bercsényi utak aszfaltozása – sorolja a fejlesztéseket Farkas Sándor, Verpelét polgármestere.

„Horváth László országgyűlési képviselő úrral szorosan együttműködünk a településünket érintő legégetőbb kérdésekben is. Folyamatosan egyeztetünk a kisnánai bányából történő közúti kőszállítás ügyében, s már a megoldás is körvonalazódott. Azon dolgozunk, hogy a Verpelét határában lévő elhagyott vasútállomás területén megépülhessen az új kőátrakó. Szintén komoly, megoldásra váró feladat a szennyvíz- és az ivóvízrendszer modernizálása. Verpeléten évek óta problémát jelent, hogy a fúrt, vízellátó kutak hozama folyamatosan csökken, a kitermelt nyers víz minősége pedig magas vas és mangán tartalmú. A tisztítási technológia is elavult, de gondot okoz, hogy a tisztított ivóvíz tárolására alkalmas medencék igen csekély kapacitásúak. Az ivóvízellátó-rendszer komplett felújítására lenne szükség, új kutakkal, s a tisztított víz tárolására alkalmas medencék kialakításával. Ami pedig a szennyvízrendszert illeti, a ’90-es években épült vákuumos technológia mára elavult, magas karbantartási és üzemeltetési költségekkel működtethető. Mindezek miatt a szennyvíztisztító telep teljes felújítása vált szükségessé, ebben az ügyben is komoly egyeztetéseket folytatunk, s Horváth Lászlóval közösen dolgozunk azon, hogy a közeljövőben megoldjuk ezt a feladatot” – mondja Verpelét polgármestere.

Farkas Sándor hozzáteszi, óriási öröm minden lépés, mely a település javát szolgálja, az eredmények sorában pedig immár a templom felújítása is szerepel. „A verpeléti plébánia több mint 15 millió forintot nyert egy pályázaton, így hamarosan a templomunkba is megkezdődnek a munkálatok.

Rég várt örömhír ez, hiszen a pala borítású tetőszerkezetet igencsak megette már az idő vasfoga, sérült a héjazat, az azt rögzítő kapcsok is, csapadékos időben pedig nem egyszer a beázással is megküzdöttünk” – fogalmaz a polgármester.

A város életében nem csak a szép számmal megvalósuló fejlesztések adnak okot az örömre és az ünneplésre. Farkas Sándor polgármestertől megtudtuk, ebben az esztendőben már két hölgyet is köszönthettek 90. születésnapjuk alkalmából. Januárban Molnár Zoltánné Piroska nénit, a napokban pedig Kerékgyártó Károlyné Irma nénit. Isten éltesse őket egészségben, szeretetben!

 

2021. március 13.

Korepta Lilla

Fotó: Kékes Online