Az aranyos kis rézuszmajom-bébi június 5-én született a Gyöngyösi Állatkertben. Mivel édesanyja nem tudta táplálni, az állatkert egyik gondozója neveli hatalmas elhivatottsággal, csakúgy, mint annak idején a kismajom nővérét, Rózát. Erdősné Molnár Bernadett előre láthatóan fél évig gondoskodik majd Réziről, aki azt követően – nagyra nőve, megerősödve – a visszatérhet családjához. A kismajom állandó felügyeletet igényel és jelenleg még nem az állatkertben, hanem otthon, gondozójánál alszik. Amikor Bettynek egyéb dolga akad, a szerencsés látogatók megpillanthatják Rézit. Az édes majomkölyköt egyszerűen imádják a vendégek!

A rézuszmajom a cerkóffélék közé tartozó makákó nemzetség egyik legismertebb faja, eredeti élőhelye Dél- és Kelet-Ázsia. Nagyon jól alkalmazkodó faj, a hegyvidéktől a nagyvárosokig szinte mindenhol megél. A rézuszmajmok mindenevők, főként gyümölcsöket, magvakat, rovarokat fogyasztanak. Szeretik a vizet, kitűnően úsznak.

Rézi gondozójával, Bettyvel

Irány a Gyöngyösi Állatkert, ahol nemcsak Rézit csodálhatjuk meg, hanem a nemrég született, ám már a kifutóban is magabiztosan mozgó ázsiai kiskarmú vidrák mindennapjaiba is bekukkanthatunk!

2021. 08. 16.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás