Elejétől végéig bebarangoltuk a Pétervásárával gyakorlatilag egybeépült Erdőkövesdet. A falu szépségeit, érdekességeit Halla István polgármester mutatta be nekünk.

A művelődési házban találkoztunk, ami egyben a községháza és a könyvtár is. Az épületben hamarosan nagy munka indul: felújítják a közösségi tér több elemét is, köztük a nagytermet, a régi tárgyalót, a folyosót és a már említett könyvtárat is. A színpaddal ellátott nagyterem álmennyezetet kap, hogy a hatalmas belmagasság csökkenjen, és gazdaságosabb legyen a fűtése. A fűtés rendszer egyébként már megújult, a pályázat 2017-ben indult és 2019 decemberében zárult le. A mennyezet átalakításával javul majd a tér akusztikája is, így élvezhetőbbé válnak a zenés, táncos produkciók, koncertek, gyermek- és nyugdíjas műsorok, fellépések. A beruházás, melyhez a Magyar Falu Program biztosítja a 100%-os hazai forrást, jövő év elején indul.

A hamarosan induló pályázatból a könyvtárat is felújítják

A terem most fotókiállítás helyszíneként szolgál, a helyi Czenthe Huba képein elevenedik meg a település múltja, szokásai, viseletei. Polgármester úr szavait hallgatva megtudtuk: Erdőkövesd mellett található a Büdös-kúti tó, melynek környékét régen pezsgő közösségi élet jellemezte, ám a pihenőhelyre, az erdészházra és az ahhoz vezető útra mára bizony ráférne a megújulás. Ezt tervezik is egyébként, a Magyar Falu Program keretében pályázni fognak rá.

Több képen is megjelenik a falu híres épülete, a Kanada-ház. Hogy honnan kapta a nevét, azt máig homály övezi, de állítólag az ingatlant az első világháború után kanadai magyarok által küldött pénzadományokból újították fel.

A művelődési ház helyén valaha az Orczy kastély állt. Az Orczyak 1737-ben szerezték meg Erdőkövesd nagy részét és alapozták meg a helyi uradalmat. A kastélyt a két háború között elkezdték lebontani azzal a szándékkal, hogy vadászkastély épül a helyén. Jóval a háború után a kultúrház ennek alapjaira épült.

Erdőkövesd izgalmas történetét falukönyvben szeretnék bemutatni, amint lesz pályázati forrás a megjelentetésére, élni fognak a lehetőséggel.

Halla István hangsúlyozta: a múlt értékeinek megóvása ugyanolyan fontos feladat, mint a szolgáltatások, intézmények fejlesztése. Nemrég új óvodaudvari játékok beszerzésére nyertünk támogatást, s már meg is kezdtük a régi kültéri játszóeszközök elbontását. A terveink szerint tavaszra már az új, biztonságos játszóudvaron tölthetik az időt a kicsik.

Egy régi, elhagyott ingatlant már az elmúlt évben lebontottunk, helyére történelmi emlékparkot tervezünk – mondta Halla István. Időközben megjött a 9 személyes új falubuszunk is, amivel jelentősen könnyebbé váltak a szociális szolgáltatások, az idősek és rászorulók ellátása. Horváth László országgyűlési képviselő úr rendszeres vendég nálunk, folyamatosan egyeztetjük fejlesztési elképzeléseinket. Az ő segítsége, támogatása nagyon sokat jelent a település fejlődése során.

Néhány napja fejeződött be a Petőfi út aszfaltozása

Soha ennyi pályázatot nem nyertünk, mint az elmúlt időszakban: az előző ciklusban érkeztek orvosi műszerek, korszerűsítették a csapadékvíz-elvezető rendszert, a kultúrház energetikai korszerűsítse is megtörtént. A Petőfi utat mintegy 530 méter hosszan pedig a napokban aszfaltozták le, ez évi, szintén Magyar Falus forrásból, önerőből pedig megújítottuk a templom felé vezető két lépcsősort. Az Országfásítási Programban 14 facsemetét kaptunk, s szeretnénk majd továbbiakra is pályázni.

A templom 2015-ben esett át egy felújításon, igyekszünk rá nagyon vigyázni. A közmunkásaink folyamatosan karbantartják a területét és a hozzá kapcsolódó temetőt is. Itt, a templom alatt és a falban vannak eltemetve az egykor itt élt Orczyak, fa és márványkoporsókban. Érdekes, hogy a templomunk tulajdonképpen egy temetkezési helyből vált Isten házává az 1700-as évek vége felé. Egy ide kötődő Orczy leszármazott még él, ő Franciaországban lakik, de időközönként Magyarországra, sőt Erdőkövesdre is ellátogat. Vele mindenképpen szeretnénk szorosabb kapcsolatot tartani.

Nagyon szeretjük ezt a helyet, március 15-ei koszorúzást is itt szoktuk tartani, s turisztikai hasznosítása is elképzelhető. A templom alatti domboldalban jelenleg használaton kívüli pincesor található. Erről kevesen tudnak, s arról is, hogy a Tarna másik oldalán valaha bőven termő gyümölcsös volt.

A falu másik büszkesége a helyi lakosok adományaiból felszerelt és nemrég megnyílt tájház, ahol nem lehet rövid időt eltölteni: minden tárgy felidéz valamit a gyermekkorunkból, szüleink, nagyszüleink életéből. Az épületben lévő közösségi szoba várja a kikapcsolódásra, pihenésre vágyókat.

Az udvarban asztalos műhely és emelt padozatú ól is található, mind eredeti formájában. A polgármester hozzátette: a házban egy külön lakrész is található, később ezt szálláshellyé is lehet majd fejleszteni. Az épületet még az előző testület vásárolta meg, berendezése 2020 óta folyamatos.

2021. 10. 29.
Kékes Online, Burián Orsolya