Az gyöngyösi ebrendészeti telepet működtető Új Nap Közhasznú Egyesület fontos küldtetésének tekinti a gyermekek felelős állattartásra nevelést. Ennek érdekében rendszeresen látogatnak el a térség gyermekintézményeibe, illetve a telepen is fogadnak diákcsoportokat.

Nemrégiben a markazi óvodában jártak az egyesület vezetői, hogy a játékosan mutassák be a kicsiknek az állattartás alapszabályait.

Bozsik-Pál Yvett, az egyesület elnöke elmondta: Fontos, hogy minden korosztályhoz a saját korosztályának megfelelően szóljunk. A legkisebbeknek kutyasimogatás, kutyás trükkök bemutatása mellett mesélünk arról, hogyan kedvenceinkkel hogyan kell bánni, mik a legfontosabb lépések négylábú barátunk jólléte érdekében. Elmondjuk, hogy rendszeresen kell enni és inni adni nekik, de orvoshoz is el kell vinni, foglalkozni kell velük, sőt, még iskolába is lehet őket vinni. Hangsúlyozzuk azt is, hogy a kutyus helye a kertben vagy a házban, lakásban van a családdal és nem láncon. Mindent úgy kommunikálunk, hogy megértsék az üzenetünket, de ne szembesüljenek semmi szomorúval vagy kegyetlennel. A felsős, középiskolás korosztálynak már bátrabban merünk előadni, s velük már érintjük az ivartalanítás fontosságát is. Utóbbi a kulcs a túlszaporulat visszaszorítására, ennek hiányában hosszú távon nem tudunk tartós eredményeket felmutatni.

Most a Magyar Falu Programban is lehetősége van az 5000 fő alatti településeknek pályázni ingyenes ivartalanításra, oltásra, chipelésre. Reméljük, minél több önkormányzat él majd a lehetőséggel. A környékről például Abasár, Sirok, Mátraballa, Gyöngyössolymos és Tarnalelesz is sikerrel pályázott.

A gyerekek ösztönösen szeretik az állatokat, ezért ebben az életkorban nagyon fontos rögzíteni, hogy ők tőlünk függenek, jól és kedvesen kell velük bánnunk, hogy boldogok legyenek velünk. Bízunk benne, hogy ezek a kicsik felnőve elítélik majd az állatkínzást és a lehető legjobb körülményeket biztosítják majd a velük élő állatoknak.

Az ovisok szívesen mesélnek arról, hogy otthon milyen kutyáik, cicáik vagy egyéb kisállataik vannak; nagyon szeretjük hallgatni ezeket a kedves történeteket. A markazi óvodásokkal egy nagyon hasznos és izgalmas délelőttöt töltöttünk együtt, köszönjük a meghívást!

2021. 12. 04.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás