Gyakorlat teszi a mestert. Így van ez akkor is, ha történetesen egy mesteroktatóról van szó, hiszen az alapos tudás elsajátítása sosem elegendő az elméletek szintjén. Aki apró magokból akar gyönyörű palántákat életre kelteni, úgy lesz igazán sikeres, ha az elméleti tudása mellé kellő időt szán arra, hogy azt a gyakorlatba átültetve türelemmel és kitartással tapasztalatot gyűjtsön, s ezáltal valós gyakorlati tudásra tegyen szert. Később, ha ez a tudás kellőképpen megérett, és van hozzá ambíció valakiben, akkor tovább léphet azok közé, akik ezt a szép tudományt másokkal megismertetik a főiskolákon, egyetemeken: oktatóként vezeti be az érdeklődőket a szakma szépségeibe.

A napokban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gyöngyösi campusának Tass-pusztán található tangazdaságába látogattunk el, ahol Lakatos Márk mesteroktatóval találkoztunk. Megtekintettük a fóliasátrat, melynek tavaszi melege alatt ezerszámra cseperednek apró kis növények, és amelyek közt akad bőven fűszer- és gyógynövény is. Amíg a palántaerdő társaságában beszélgettünk, odakint eleredt a záporeső, de nekünk jó dolgunk volt a hatalmas légterű fólia alatt, nem áztunk, így nyugodtan szemügyre vehettük a gyakorlati oktatás helyszínét.

A tangazdaságban tett látogatásunkkor a fóliasátorban mintegy 6000 palánta sütkérezett a kellemes hőmérsékletű levegőben

Lakatos Márk eredetileg miskolci születésű, 1998-ban a nyíregyházi kertészeti technikumban kitűnő eredménnyel végzett, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gyöngyösi Mezőgazdasági Főiskolai Karára került, ahol mezőgazdasági mérnöki szakon végzett, kertészeti szakirányon. Mindig is érdekelte az oktatás, így a főiskola elvégzése után a Kertészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol okleveles kertészmérnöki szakon szerzett oklevelet, párhuzamosan a mérnöktanári szakkal.

Hamarosan zamatos paradicsomot szüretelhetünk róluk

Márk 2004-től dolgozik Gyöngyösön. Egyetemi diplomája kézhezvétele után óraadó lett a Kertészeti Tanszéken. Kezdetben kertészmérnökjelölt hallgatókat oktatott dísznövénytermesztésből. 2010-ben korábbi dékánjuktól tudta meg: engedélyt kaptak egy 2 éves felsőfokú gyógynövényszak indítására, ahol számítanak a munkájára. 2012-ig működött az oktatás abban a formában. Később, 5 év szünet után, 2017-től kezdődően elkezdte kidolgozni a jelenlegi gyógynövény szakot az ágazat szereplőinek bevonásával. Végül 2020-tól kezdhették meg a tanulmányaikat a hallgatók ezen az új szakon, mely a gyógy- és fűszernövények nevet viseli.

Bíborfelhő bazsalikom (Ocimum basilicum ’Bíborfelhő’): Választékbővítő magyar nemesítésű egynyári dísznövény, amely friss fogyasztásra, ételek díszítésére is alkalmas

A Tass-pusztai tangazdaság 1998-ban a Gyöngyös-Domoszlói Állami Gazdaságtól került át a gyöngyösi felsőoktatási intézményhez. A gazdaságban megtalálható nagy légterű fóliasátor elsődleges rendeltetése a palántanevelés. Itt campus parki kiültetésre éves szinten nevelnek kb. 3500-4000 cserép egynyári dísznövényt. Igyekeznek magyar fajtákat használni. A MATE Budai Campusának kutatóitól kapnak mintákat a magokból, s ezekkel dolgoznak, elsősorban Gyöngyösön.

Orvosi zsálya (Salvia officinalis): Évszázadokkal ezelőtt bencés szerzetesekkel érkezett hazánkba. Gyógy- és fűszernövény

A hallgatók többek közt ezekben a palántanevelési feladatokban vesznek részt a gyakorlati oktatás során. Nevelnek gyógynövényeket, fűszernövényeket és más palántákat is. Ez a tevékenység elsősorban jótékonysági célú, de a campuson belül van egy élő gyűjtemény, melyhez a növényismereteket gyarapító növények magról nevelése is itt történik.

A palántanevelés során kókuszpaplant is felhasználnak

S hogy mi ez a jótékonysági cél? Márk elmondása szerint a Böjte Csaba ferences szerzetes által életre hívott Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István otthonának a támogatása. Az otthonban lakó gyerekekkel együtt ültetik el a gyöngyösi palántákat, így tanítva őket is az élelmiszer-termelés ismereteire.

Levendula (Lavandula officinalis): Szintén bencés szerzetesekkel érkezett hazánkba. Közkedvelt gyógy- és dísznövény. 2018-ban az Év gyógynövénye volt Magyarországon

Csíksomlyón elsősorban középiskolás korú gyerekek tanulnak. Böjte atya korábban azt kérte a gyöngyösiektől, hogy segítsenek újjáéleszteni a szerzetesi gyógynövényes hagyományokat elsősorban pedagógiai céllal, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a kétkezi munka örömét, értelmét. A gyógynövényteák, melyek az általuk nevelt gyógynövényekből készülnek, a napi folyadékbevitel eszközeként ott vannak a főétkezéseknél az asztalon. A csíksomlyói otthonuk kertjében nevelik, a padlásukon szárítják ezeket a növényeket. A teákat a hozzájuk érkező zarándokok is megkóstolhatják, vagy vásárolhatnak belőle.

Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris): Közismert fűszernövény, teáját, készítményeit meghűléses megbetegedések terápiájában is alkalmazzák

Márktól azt is megtudtuk, nagy vágya volt, hogy az oktatásban Székelyföldet és a fiatalokat egymáshoz közelebb hozza. Így a gyöngyösi campus gyógynövényszakos hallgatóinak szakmai gyakorlat teljesítésére van lehetőségük Csíksomlyón, akik minimálisan 1-2 hetet töltenek Erdélyben.

A hallgatóknak a tangazdasági fóliasátorban lehetőségük van megismerkedni a palántanevelés eszközeivel, módjaival, a magvetések típusaival, a szaporítóládába történő vetéssel, a tálcába történő vetéssel, a tűzdeléssel/pikírozással, kétkezi munkát, gyakorlatot végeznek. A gyakorlat a növényismeret bővítésére is szolgál.

Változatos motivációval érkeznek hozzájuk a jelentkezők. Van, aki jelenleg is az agráriumban dolgozik, és a jelenlegi szántóföldi termesztést valamilyen gyógynövénykultúrával szeretné kiegészíteni. Vannak őstermelők is, akik zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, feldolgozzák, és a helyi termékek piacán szeretnének gyógynövényes termékekkel, fűszerkeverékekkel, teákkal is megjelenni. Van gyakorló háziorvos hallgatója is, aki bővíti az ilyen irányú ismereteit. Valaki sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozik, és a pedagógiai programjába szeretné beemelni a gyógynövénytermesztést. Valaki a falusi vendéglátását szeretné helyi attrakcióval kiegészíteni a kínálatot. 3 félév elmélet, 1 félév gyakorlat teljesítése után idén először végeznek a szak hallgatói.

Orvosi ziliz (Althaea officinalis): Torokfájás, légcsőhurut esetén a modern fitoterápiában is alkalmazzák

Márk saját elmondása szerint a vizsgák sikeressége miatt legalább annyira izgul, mint az általa oktatott diákok, de valljuk be, akinek ilyen oktatója van, annak ismeretanyagból nem lesz hiánya a vizsgára való felkészülésben, mi legalábbis a magunk részéről ebben biztosak vagyunk. Elmondta azt is, hogy kollégáival együtt dolgozta ki a szak képzési és kimeneti követelményeit. Nem egy, mások által készített anyagot, hanem a saját, „nulláról felépített” anyagukat kínálják, melyre méltán lehetnek büszkék, annál is inkább, mert ezt már átvették mások is.

Orbáncfű magoncok (Hypericum perforatum): A modern fitoterápia is alkalmazza enyhe és közepesen súlyos depresszió kezelésére

A képzés elérhető a MATE gyöngyösi és keszthelyi campusán is, amely szakra az idei felsőoktatási jelentkezések több, mint 70%-át ez a két campus vitte el országosan, így egyértelműen piacvezetőnek számítanak ezzel az adattal. Megtesznek mindent az élményszerű oktatás érdekében. Nem céljuk helyben mindenáron a legkorszerűbb technológia bemutatása, hiszen ezzel a hallgatók a gyakorlati helyeken már találkozhatnak a nekik kedvező, specializálódott cégeknél.

Moldvai sárkányfű (Dracocephalum moldavica): Élvezeti tea készíthető belőle, kellemes citromillatával nyugtató hatású

A természetet, a növényeket és kertészkedést egyaránt kedvelőként mi magunk őszinte csodálattal tekintünk e szép tudomány szakavatott, hozzáértő képviselőire. Különösen így gondolkodunk azokról, akik áldozatos munkával, kitartással és szakmaszeretettel az életüket arra tették fel, hogy másokat tanítsanak meg e tudományág rejtelmeire. Oktatói munkájukkal pedig azokat, akik ezen a (tan)ösvényen kívánnak járni, úgy kalauzolják el, hogy ők maguk meglássák az eléjük kerülő nehézségekben a kihívást, melynek leküzdésével önmaguk válnak többé, jobbá, okosabbá. S az e módon szerzett tudásukkal embertársaik életét tehetik egészségesebbé, teljesebbé, a felnevelt növényekkel pedig talán boldogabbá is, amikor azok csodálatos illatukkal együtt költöznek be otthonainkba.

Kecskeruta (Galega officinalis): Tejszaporító, kismamák teakeverékének is gyakori összetevője

Köszönjük a lehetőséget, hogy megtekinthettük a tangazdaság e fontos helyszínét. Lakatos Márknak és kollégáinak szakmai sikereket és sok elismerést kívánunk, bizonyosak vagyunk abban, hogy mindkettőből jut számukra. A campus hallgatóinak pedig ezúton kívánunk sikeres vizsgaidőszakot és örömteli növénytermesztést már az első palánták felnevelésétől kezdve!

2022. 05. 15.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter