Fontos jelenségre hívja fel a figyelmet a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont a mentett fiókák itatásávan kapcsolatban.

Már nem is számoljuk, hogy hány madár halt meg a kezeink között ebben a szezonban vagy akik el sem jutottak már hozzánk azért, mert megitatták őket.

ILYEN ESETBEN TILOS A MADARAK ITATÁSA

A madarak nyelvének a végén található a nyitott légcső. Ha víz kerül bele, akkor vagy egyből megfullad a madár, vagy aspirációs tüdőgyulladás következtében fog meghalni.

Ha fiókát találtok, nem szomjasak, nem kell őket megitatni, az énekesmadár szülők sem itatják a fiókákat.

Ha felnőtt, sérült madarat találtok, ők sem szomjasak, őket sem kell itatni, főleg a kába állapotban lévőket nem.

Tudjuk, hogy ha egy madarat találtok, egyből ez jut a többség eszébe: nem tudom, mit adjak neki enni, de legalább meg tudom itatni, vizet tudok neki adni, abból baj nem lehet. DE!

Kérünk Titeket, hogy ne itassátok meg a madarat, amit találtok. SŐT! Addig semmit ne tegyetek, amíg szakemberrel nem beszéltetek.

Minden egyes esetben AZONNAL keressetek fel egy SZAKEMBERT, aki elmondja, hogy mit és hogyan kell csinálnotok.

Dübörög a fiókaszezon, így legyetek türelmesek, rengeteg hívás fut be minden szervezethez. Ha nem értek el valakit azonnal, hívjátok a következőt. Addig pedig maximum csak helyezzétek el biztonságban az adott madarat (cipős doboz, lyukak nélkül, alá egy papírtörlő).

2022. 06. 19.
Forrás és fotó: Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont Facebook (a képen egy itatástól elpusztult erdei pinty látható)