Az önkormányzat munkájával elégedetlen pálosvörösmarti lakosok egy torta nyilvános elfogyasztásával ünnepelték meg pár napja a település főútján lévő patakhíd lezárásának második évfordulóját. Azaz a híd épp két éve tartó „fel nem újítását”.

A híd mellett volt a helyszíne a hangulatos kis villámcsődületnek, aki arra járt, megkóstolhatta a híd fotójával, tejszínhabbal és marcipánbólyácskákkal díszített tortát, amelyből – hogy legyen elegendő energiája elindítani a beruházást – a polgármesternek, sőt, a helyi ovisoknak is vittek.

A civilek képviseletében Rehák Zsuzsanna mondott beszédet a torta gyertyájának meggyújtása után.

– Boldog születésnapot kívánok a hídlezárás második évfordulója alkalmából! Nagyon bízunk benne, hogy Bodócs Attila polgármester úr végre ráébred a közvagyon biztonságának szavatolására. Ráébred, hogy a közéleti pozíció felelősséggel jár. Egy falu vezetője jó gazdája kellene, hogy legyen a falunak. Botrány, hogy két éve szerencsétlenkedik egy ilyen, nem is túl drága, és nem is túl bonyolult beruházással! – vélekedett Rehák Zsuzsanna.

Majd így folytatta: – Az első évfordulón még türelmi időt kapott. Hiszen akkor még legalább volt magyarázkodás. Ma már magyarázkodás sincs, csak a lezárt híd. Mindenkinek elege van ebből. Meddig kell még kerülgetniük az úton a gyalogosoknak, a kisgyermekes anyukáknak, idős asszonyoknak? Ez ugyanolyan balesetveszélyes, ha még nem balesetveszélyesebb, mint maga a híd. Hogy alszik a polgármester jól éjszaka ennek a tudatában? – tette fel a kérdést.

– Nap, mint nap az úttesten járunk a kocsik között, a buszmegállóhoz más módon nem tudunk elmenni, kénytelenek vagyunk az úttesten. A gyerekek is így járnak, akik iskolába mennek. És ez már két éve tart, lehetetlen állapot – mondta egy helyi idős asszony, Tuba Györgyné, aki rehab járművel szokott közlekedni. – Le kell mennem a járdáról, kimenni az úttest közepéig, mert csak ott tudok bekanyarodni, és úgy kell elmennem itt a lezárt híd mellett – részletezte a mindennapos kerülőutat.

– A híd műszaki állapotát nekem nem tisztem megítélni, de beszéltem a polgármester úrral, hogyha már egyszer lezárta önkényesen, akkor biztosítsa a gyalogosoknak a híd megkerülését szabályosan, lámpával és korláttal. Előtte valamilyen táblát ki kellene tenni, hogy vigyázz, útszűkület, gyalogosok! Erre a válasz az volt, hogy ez neki nem tiszte. Mondom, ha nem volt tiszte lezárni a hidat és lezárta, akkor ez miért ne lehetne tiszte? Hogy teheti azt meg, hogy a gyermekemet kikényszeríti a közútra? Erre a válasz az volt, hogy felelőtlen vagyok, ha a gyereket elengedem az iskolába egyedül. Ennyit a polgármesterről – vetette fel Tuba István.

A tortázásról és a polgármesteri torta célba juttatásáról egy pár perces videót is eljuttattak a Pálosvörösmart jövőjéért aggódók a szerkesztőségünkhöz. Ebben látható a Rehák Zsuzsanna és Bodócs Attila polgármester közötti rövid eszmecsere:

– Örülök, polgármester úr, hogy itt van, mert a Pálosvörösmart jövőjéért aggódók nevében szeretnék átnyújtani egy tortát, hátha lesz végre erő a munkálatok elkezdéséhez.

– El van kezdve, egy éve kész van a terve neki, be lett adva engedélyre, áprilisban engedélyezték, a kiviteli terveket készíti a mérnök, engedélyezteti, kiválasztotta a testület a kivitelezőt, megvan a műszaki ellenőrrel a szerződés. Köszönöm, nem kérem!

– Önnek lett hozva, akkor fogyassza el a kollégákkal!

– Senki nem fogja elfogadni! Senki nem fogja elfogadni!

A polgármester tehát nem fogadta el a helyi lakosok ajándékát, s a munkatársai helyett is kinyilatkoztatta, hogy ők sem. A pálosvörösmarti híd felújításának elhúzódásával a korábbiakban is foglalkoztunk. Egy éve írtuk le az alábbi sorokat: „Tisztelt Pálosvörösmartiak! Felülvizsgáltattuk a Rákóczi úton lévő fa gyalogos hidunkat, és kiderült, hogy balesetveszélyes, ezért lezárattuk a gyalogosforgalom elől. Árajánlatot kértünk a javításra, amelyet a jövő hétre ígért a vállalkozó. Igyekszünk a lehető leghamarabb megjavíttatni a hidat. Addig is tisztelettel kérem a türelmüket!” – ezt ígérte 2020. szeptember 24-én a Facebookon Bodócs Attila polgármester.

Ez volt tehát épp két esztendeje, s erre az ígéretre emlékeztették a falu megválasztott vezetőjét az elégedetlen pálosvörösmartiak most a rendhagyó tortaturnéval.

 

2022. szeptember 26.

Kékes Online