Hivatalosan is átadták a felújított kápolnai Tündérkert Óvodát, melynek falai között egy új bölcsődei részt is kialakítottak. Az eseményen a nagycsoportosok vidám műsorral örvendeztették meg a vendégeket.

Berecz Kálmán polgármestertől megtudtuk, hogy egykoron csendőrlaktanyaként funkcionált az utcafronton álló eredeti épület, ami már csak a kora miatt is jelentősen leromlott állapotban volt. A finanszírozási forrást nyújtó területfejlesztési pályázati lehetőségeknek köszönhetően az intézmény konyhája is átalakult: a későbbiekben a jelenlegi tálaló-melegítőkonyha funkciót akár a főzőkonyha is felválthatja.
Az épületegyüttes nagyobb része teljesen új építésű, elkészültével valóra váltak korábbi álmaik: 3 új óvodai csoportszoba jött létre a hozzájuk tartozó iroda- és kiszolgálóhelyiségekkel együtt. A régi épületrészben egy bölcsődei szárnnyal eredeti terveiket szinte maradéktalanul meg tudták valósítani. Az intézmény teljes alapterülete közel ezer négyzetméter, a beruházás befejezésével a település egyik legnagyobb épülete lett.
Az átadó ünnepségen Horváth László országgyűlési képviselő kiemelte: az elvégzett munkát látva, s tudva, hogy honnan indult mindez, lehet csak igazán értékelni az eredményeket. Örömmel kísérte figyelemmel a beruházást, s reményét fejezte ki, hogy az egykori csendőrök után a jövő évtizedeiben nem a csend tölti meg az épületet.
A gyerekek által előadott műsor egyik dalából vett „Kicsi nékem ez a ház, kirúgom az oldalát”  vidám rigmusával kapcsolatban Horváth László megjegyezte, úgy gondolja, hogy az új óvoda és a bölcsőde együttese már elég nagy lesz ahhoz, hogy a kicsik és a legkisebbek is jól elférjenek majd benne.
Kecskésé Kerékgyártó Andrea intézményvezetőtől megtudtuk, hogy 51 gyermek jár az óvodába, 5 óvodapedagógusuk van, és 3 dajkájuk. A egycsoportos bölcsőde 11 kisgyermekkel 2 kisgyermeknevelővel, és 1 bölcsődei dajkával működik. A legkisebbeknek férőhelyet biztosító bölcsőde októberben indult, korábban soha nem létezett Kápolnán ilyen intézmény.
Mindennapjaik során fontosnak tartják, hogy a hagyományokkal kapcsolatos népszokásokat, tudást a kicsik mindennapjaiba beépítsék, minden ismeretet igyekeznek tapasztalati úton átadni nekik. Az állatokról úgy tanulnak, hogy helyi gazdákat keresnek fel, a szüretkor pedig igazi szőlőtőkéket néznek meg érett, zamatos gyümölccsel valamelyik kápolnai portán.
Legutóbb a Márton napi vigadalmat tartották meg, mely több napon át a szülők bevonásával zajlik, s mivel hosszú ideje minden évben megrendezik, már-már helyi hagyományként említik. Egy héten át zajlanak az események: egyik napon lampionokat készítenek, másik napon töklámpást faragnak, egy másik napon kinyitják az óvoda udvarát, ahol jókat esznek-isznak, majd napnyugta után a lámpásaikat meggyújtva körbejárják Kápolnát, majd a művelődési házhoz érve egy táncházzal zárnak. Látványos, vidám móka ez, melyet kicsik és nagyok egyaránt szeretnek.
A nemrég működését megkezdő bölcsőde közelségének nagyon örülnek, előszobaként tekintenek rá az óvodába lépés előtt, úgy látják, hogy minden körülmény adott a gyermekek egészséges fejlődéséhez.

Bár odakint szürke, novemberi idő járja az utcákat, a kápolnai Tündérkert Óvoda vidám, színes falai közt bizonyára minden nap jó hangulat várja már a kis gyermekeket, akiket szüleik reggelente az óvoda dolgozóira bízzák. Mindjárt itt a karácsony, s utána némi várakozás után ismét eljön a tavasz is. Addigra az óvoda udvarán is felszárad majd az eső, és a most még magányosan álldogáló mászókákat is birtokba vehetik a legkisebb kápolnaiak.

2022. 11. 27.
Kkes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter