Kormányzati támogatás segítségével szépül Gyöngyöspata büszkesége, a gótikus stílusú, római katolikus Kisboldogasszony-templom.

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága a „Magyar Templom-felújítási Program” keretében az EEÖR-KP-1-2021/1-000900 – „A Gyöngyöspatai Római Katolikus Kisboldogasszony Templom Toronytornác felújítása” támogatási célra 14 997 999 forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Plébániának. A támogatással kapcsolatos feladatokat a Miniszterelnökség megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. végzi. A pályázati források felhasználásával épületasztalosi feladatokat végeztek, elkészültek a toronytornác új fa szerkezetei (felső-alsó szelemen, tartóoszlopok, karfák, korlátdeszkázat, zsalugáteres ablakok és ajtó).

Gyöngyöspata 400 esztendőn át volt főesperesi település, a helyiek pedig méltán büszkék templomukra, melyben Jézus családfájának egyedi ábrázolására csodálkozhatnak rá a látogatók. Az egyházművészet különleges remeke, a Jessze-oltár valóban sokakat vonz, ezért is tartják fontosnak, hogy a templom és annak környezete minél szebb legyen.

 

2022. december 28.

Kiemelt fotó: Facebook, Kisboldogasszony Plébániatemplom Gyöngyöspata