A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei november óta Mátra Kincsei című előadás-sorozaton nyújtanak betekintést saját munkájukba, illetve bemutatják az általuk felügyelt terület természeti értékeit. A januári rendezvény kapcsán Molnár Márton természetvédelmi területfelügyelővel az erdei fülesbaglyokról beszélgettünk.

 
A szakembertől megtudtuk, hogy Gyöngyösön a téli időszakban minden évben megjelennek erdei fülesbaglyok. Az azonban az egyes évek közt változó lehet, hogy a város mely részein tanyáznak a madarak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden télen országos felmérést szervez e faj kutatására. Ennek során, január végén számba veszik a nagyobb gyülekezőhelyeken nappalozó erdei fülesbaglyokat, az elmúlt évek adatai alapján tudják, hogy Gyöngyösön is mindig találtak madarakat.
Molnár Márton elmondta azt is, hogy a hazai erdei fülesbagoly állomány legnagyobb része nyílt élőhelyeken, főként mezőgazdasági területek környékén fészkel. Táplálkozó-területeik is a nyílt gyepek, és a művelt mezőgazdasági területek, ahol főként rágcsálókra vadásznak. Mint a legtöbb bagolyfaj, az erdei fülesbagoly is éjszaka aktív. A téli időszakban jellemző rájuk, hogy behúzódnak a lakott területekre és ott töltik a nappalokat. A gyöngyösi városháza udvarán is ezért jelentek meg, mert ott jelentős számú fenyő van.
Más előnye is van azonban a településeknek, itt ugyanis a hideg téli napokon is valamivel enyhébb az időjárás, sokszor szélcsendesebb is.
A veszélyeztetettségük tekintetében különösebb aggodalomra jelen pillanatban valószínűleg nincs ok, mert az erdei fülesbagoly gyakorinak mondható ezen a környéken. Mivel a faj állománya jelentős, és nincsenek speciális igényei, ezért kipusztulása nem valószínű. Kiemelt feladatunk, hogy környezetünkben felhívjuk a figyelmet e madarak fontosságára, a nappalozó helyek nyugalmának, épségének biztosítására. A gazdálkodók is sokat tehetnek értük, például, ha megőrzik a mezővédő fasorokat, facsoportokat, amelyek fészkelési lehetőséget nyújtanak a baglyok számára is, továbbá, ha csökkentik a vegyszerhasználatot, és ezáltal segítik az őshonos élővilág fennmaradását.

Táplálékuk legnagyobb részét rágcsálók teszik ki, amelyből egyedenként átlagosan napi 2-3 példányt fogyasztanak. Óvatos becslések alapján is, a településeken nappalozó erdei fülesbaglyok csupán a téli időszakban legalább 100 tonna rágcsálót fogyasztanak el Magyarországon sok hasznot hajtva ezzel a mezőgazdaság számára.

2023. február 4.
Gyetvai Péter
Fotó: Czímer Tamás