Újra terjed a “fészkelési láz” Ahogy lépkedünk ki a télből, úgy lesznek a nappalok egyre hosszabbak, és úgy éledezik egyre nagyobb intenzitással a természet is. Napfényes délelőttökön már hallani, ahogy „nyitnikék”-eznek a széncinegék és egy-egy fekete rigó is nekibátorodik az éneklésnek. Néhány faj pedig már az udvarláshoz készülődik, vagy, ahogy Uhu bácsi mondta Bambi történetében: “Rájuk tört a fészekláz”.

Több olyan madárfajunk is van, amik számára a február már a fészektatarozás és a nász időszaka. Ilyen például a rétisas (Haliaeetus albicilla) is (képünkön), amely hazánk egyik legkorábban költő madara. Hisz’ amíg tél végén a legtöbb faj a melegebb időt várja, addigra ők már általában a tojásaikon ülnek.
Bár a parlagi sasok (Aquila heliaca) csak később kezdenek majd hozzá a kotláshoz, rendszerint ilyentájt már ők is a tavalyi fészkük tatarozásával foglalatoskodnak. Sok helyen pedig már a hollók (Corvus corax) is – amelyek a rétisasokkal egyetemben a legkorábban költő madaraink közé tartoznak – megkezdték a tojásrakást.
2023. 02. 12.
Forrás: BNPI, Gál Renáta projekt referens/ Pályázatkezelési Osztály
Fotó: Pixabay