Jó hír a recskieknek, hogy a magyar tulajdonú bányában a robbantás minden mérés szerint határérték alatt maradt, a hétköznapi működés szinte észrevehetetlen, a feltárt kőzet minősége és mennyisége az elvárásoknak megfelelő, így minden adott ahhoz, hogy a bánya iparűzési adóval, munkahelyteremtéssel és társadalmi szerepvállalással gyarapítsa Recsket – fogalmazott Horváth László országgyűlési képviselő a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében.

Hozzátette:

rossz hír viszont a baloldal főállású hergelőinek, hogy a további robbantások – melyekből évente körülbelül 10-et tervez a bánya – még kevésbé lesznek érzékelhetőek.

Az Andezit-Bau Kft. megbízásából a KL Demex Kft. kőzetjövesztő robbantást hajtott végre április 21-én, a recski VII-es kőbányája területén, ahol a Kékes Online is ott volt. Kameráinkkal rögzítettük is az eseményeket, s beszéltünk többek közt a bánya felelős műszaki vezetőjével, Mihalecz Józseffel is. A szakember kérdésünkre úgy fogalmazott, a robbantás a terveknek megfelelően zajlott, és semmilyen környezetkárosodás nem következett be. A helyszínen elhelyezett műszerek az első robbantás mértékének felét rögzítették. Hangsúlyozta, hogy a mérésekről hivatalos jegyzőkönyv is készül, melyet minden illetékes hatóság rendelkezésére bocsátanak majd. Mihalecz József elmondta azt is, a jövőben is a legszigorúbb biztonsági előírások mentén, s azokat betartva zajlanak majd a munkálatok, a Recsken élőket pedig semmilyen kár nem érheti.

A kőfejtés, a kőtörés több mint 1 hónapja zajlik Recsken, sem zaj, sem por tekintetében nem éreztük ennek hatását

– ezt már Nagy Sándor, Recsk polgármestere mondta. Hozzátette: a bánya szakemberei igyekeznek minden munkavédelmi és környezetvédelmi előírást betartani.

A Kékes Online-nak nyilatkozott Horváth László országgyűlési képviselő is, aki hangsúlyozta:

Nem volt sem földindulás, sem pánik, sem hisztéria, persze nem voltak itt a baloldali hergelők sem. Voltak viszont szeizmikus mérőműszerek, mozdulatlanul maradt pohár víz az ablakban, testületi tagok, hatóságok, mindenki személyesen győződhetett meg arról, hogy bőven határérték alatt maradt a hang és a rezgés is. Ezzel végérvényesen bebizonyosodott, hogy a baloldali politikusok által keltett pánik alaptalan volt itt Recsken is, s most már visszatérhet az élet a korábbi nyugodt kerékvágásba.

 

2023. április 27.

Kékes Online

Kiemelt fotó: Berzsényi Gergely