A május sokak legkedveltebb, legvirágosabbnak tartott hava. A tavaszi esőzések után ilyenkor robban be igazán a természet, s bontják szirmaikat a virágok erdőkön és mezőkön egyaránt.

A keresztény világban május havát a Szűzanya tiszteletére szentelték. A templomokban gyönyörű énekekkel litániát imádkoznak Jézus édesanyjához, a Mária-kegyhelyeket pedig virágokkal öltöztetik fel. Gyöngyös környékének egyik legkedveltebb, Szűz Máriához köthető zarándokhelye Mátrafüred központjától mindössze 1 kilométer távolságban fekszik, a Bene patak varázslatos völgyében.

A Mátrát akár a jelenések vidékének is nevezhetnénk, hiszen több, főként a Szűzanyához köthető csoda történt ezen a vidéken az elmúlt évtizedekben, évszázadokban. A Gyöngyöshöz legközelebb eső, erdők mélyén fekvő kegyhely a mátrafüredi Máriácska.

Mint az ilyen jellegű helyszínekről, így Máriácskáról is sokféle legenda és mesés gyógyulás vált közismertté. Ezek közül a leginkább elterjedt és talán leginkább szívhez szóló csoda Kossa József, gyöngyösi adótiszt rendkívüli gyógyulásának története. Az akár a Szentírás csodás elbeszélései közé is beilleszthető feljegyzés közel 120 évvel ezelőttről származik. A történet szerint Kossa József gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, melyen már orvosai sem tudtak segíteni. Végső elkeseredésében küzdelmes sorsát a Jóisten kezébe ajánlotta, aki Máriácskához vezette őt. József itt imádkozva kért a Szűzanya és az égiek segítségét, majd felépült gyógyíthatatlannak hitt betegségéből. “Szeretett jóatyánk felgyógyulásának emlékére hálából Kossa Emma és Lajos” – olvasható most is a helyszínen.

A Máriácska kegyhely Mátrafüredről könnyebb, mindössze 1 kilométer hosszúságú túrával/sétával érhető Széky István útján, a piros sáv jelzésen, mely varázsos környezetben, gyönyörű ösvényen vezet minket a csodatévő kegyszoborhoz.

 

2023. május 21.

Demecs Norbi