Maka Piroska, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója, az első gyöngyösi Alzheimer Café szervezője a Cinema Bridge-ben tartott eseményen elmondta: a város szakmai közössége érzékeny és nyitott a problémára, a szakmabeliek és a civilek is fontosnak tartják a demens személyekkel és családjaikkal való szeretetteljes, tabukat nélkülöző foglalkozást. Kiemelte: a demencia egyre több embert érint, kezelése pedig sosem egyszereplős történet.

Dr. Menyhárt Miklós, az Alzheimer Café hálózat magyarországi elindítója is jelen volt az rendezvény. A fórum alapötlete az volt, hogy megértő közösségben teremtsen lehetőséget az érintetteknek és családjaiknak az őszinte, szégyenkezés nélküli tapasztalatcserére.

Az est vendége volt Horváth László, a térség országgyűlési képviselője is, aki úgy fogalmazott: A lényeg éppen az, hogy van-e időnk beszélgetésre. Ha erről lemondunk, az ember lényegéről, legalkotóbb eszközéről, a szóról mondunk le. Ez a demencia drámája: az ember legfontosabb képességét, autonómiáját veszíti el. Ebben a világban, ahol az értelem a mindenek felett való hatalom, annak elvesztése kezelhetetlen, ezért inkább tabut csinálnak belőle. Az Alzheimer a nagy felejtés betegsége, s ha erről elfelejtünk beszélni, az érintettek kirekesztődnek. Az Alzheimer már bekerült az első tíz vezető halálok közé, tehát mindenkit elérhet személy szerint vagy közvetve. Felelősségünk az, hogy tudunk-e ember módjára enyhítést adni arra az állapotra, ami az életút lezárását teszi lehetetlenné az ember számára. Jó, hogy ezt itt elkezdhetjük – mondta Horváth László.

Az Alzheimer kór megállíthatatlanul terjed, gyógyítására, megelőzésére nincs „se módszer, se gyógyszer”, a betegek száma 5 évente duplázódik, ami jelentős nehézséget okoz az érintett betegeknek, családjainak, az egészségügyi – és szociális ellátórendszernek, valamint az egész társadalomnak.

Nehézséget jelent, hogy a demenciával járó kórképek jelentős hányada alul-diagnosztizált. A tüneteket maguk a hozzátartozók nem ismerik fel. Gyakran előfordul, hogy kezdeti tüneteket mind az érintettek, mind a hozzátartozók az öregedés természetes velejárójának tartják. Jellemző a stigmatizációtól való félelem, a tünetek bagatellizálása – ezáltal a szakember felkeresésének halogatása. Mindennek következtében a tünetek enyhítésére tett kísérletek és az élethelyzethez igazodó tanácsadás is elmarad. Az esetek többségében az érintettek megkésetten, egy középsúlyos, vagy súlyos demens formában férnek hozzá először a szolgáltatásokhoz.

Gyöngyösön ezentúl havonta egy alkalommal, minden 3. szerdán lesz Alzheimer Club a Bori Mami különtermében, az Ajándékdoboz Alapítvány támogatásával.

2023. 06. 04.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás