A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében gazdatüntetést tartottak a záhonyi határátkelőhelyen amiatt, hogy Brüsszel – több érintett ország határozott kérése ellenére – nem hosszabbította meg az ukrán gabona behozatali tilalmát. A gazdálkodók Ursula von der Leyen-nek, az Európai Bizottság elnökének címzett nyílt levelet fogalmaznak meg, amelyben azt kérik, hogy Brüsszelben a nemzetközi nagytőkések támogatása helyett szakmai alapon hozzák meg a döntéseket.

A hírre Horváth László, a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán így reagált:

Az átgondolatlan, elhibázott brüsszeli intézkedések miatt tavaly nyár óta beáramló – tervezetten Afrikába menő, de mégis a régiónkban ragadó – ukrán gabona komoly problémákat okozott hazánk és az Ukrajnával határos másik frontországokban.

Brüsszel tehetetlensége miatt Magyarország és más országok nemzeti hatáskörben behozatali tilalmat vezettek be, amit az EU utólag, szeptember 15-ig engedélyezett. Elfogadhatatlan, hogy ezt a tilalmat a brüsszeli bürokraták hazánk és több más érintett ország határozott kérése ellenére sem hosszabbították meg.

Vasárnap délelőtt a záhonyi határátkelőhely előtt mintegy 400 termelő gyűlt össze az ország összes vármegyéjéből. Sokan közülük traktorokkal, erőgépekkel vonultak fel a 4-es főút Ukrajna felőli oldalán, míg mások transzparensekkel adtak hangot elégedetlenségüknek.

Záhony, 2023. szeptember 17.
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyûlés fideszes alelnöke beszédet mond az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlõ, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelõhely közelében 2023. szeptember 17-én. A demonstrációt a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte. MTI/Balázs Attila

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a demonstráció kiemelt szónokaként elmondta: árulásként élik meg a gazdálkodók az Európai Bizottság pénteki döntését, amellyel Brüsszel feloldotta az ukrán gabonára vonatkozó importkorlátozást. A döntés ráadásul nem a háború sújtotta ukrán népnek nyújt segítséget, hanem a nemzetközi nagytőkések érdekeit szolgálja. A 10 legnagyobb ukrán mezőgazdasági termelő vállalkozásból 9-et ugyanis nem Ukrajnában jegyeztek be. Ezek jellemzően amerikai és nyugat-európai tőkealapok érdekeltségébe tartoznak.  Ennek ismeretében az is magyarázatra vár, hogy miért védik annyira Brüsszelben az ukrajnai agrárérdekeltségeket, miért erőltetik be vám és kvóta nélkül az EU piacaira a bármiféle uniós termelési előírás betartása nélkül előállított ukrajnai mezőgazdasági termékeket.

– Az Európai Bizottság nem a mi érdekeinket képviseli! Örülünk annak, hogy a kormány velünk van, annak ellenére is, hogy a magyar gazdákat segítő intézkedéseket az EU-s joggal szemben kellett meghoznia – emelte ki Győrffy Balázs utalva arra, hogy a magyar kormány péntek éjfélkor nemzeti hatáskörben meghosszabbította és 24 árucsoportra kiterjesztette az importkorlátozást.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke közölte: a gazdák nyílt levéllel fordulnak Ursula von der Leyen-hez, az Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy az ukrán agrártermékek dömpingjével szemben szakmai alapon hozzanak döntést, ne légből kapott ötletek alapján keserítsék meg a gazdák életét.

Gyõrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszédet mond az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlõ, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelõhely közelében 2023. szeptember 17-én. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a NAK szervezte. MTI/Balázs Attila

Emlékeztetett arra, hogy hazánk európai uniós csatlakozásakor illúzióként élt a magyarokban, hogy a közösség biztonságot és stabilitást nyújt majd. Ez az illúzió azonban mára szertefoszlott. – Brüsszelben nem bízhatunk. Csodák nincsenek, az lesz, amiért megdolgozunk! Ezt a háborút nem mi kezdtük, nem mi vívjuk, az árát se velünk fizettessék meg – szögezte le Jakab István.

Majd hozzátette: a gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, az importtilalom fenntartása ugyanis nemzeti érdek. A hatóságoktól azonban azt kérik, hogy fokozzák az ellenőrzések hatékonyságát, hogy az ukrán gabona kerülőúton se jöhessen be az országba.

Mind a gazdaszervezetek, mind a magyar kormány számos esetben hallatta már eddig is a hangját a gazdák érdekében.

A magyar gazdák határozott és azonnali intézkedéseket várnak Brüsszeltől. Magyarország és a többi érintett ország gazdálkodói érdekében követelik, hogy az Európai Bizottság hosszabbítsa meg az ukrán gabona importtilalmát. Továbbá olyan – hosszútávon is hatékony – megoldást dolgozzon ki, amely amellett, hogy támogatja az ukrán termékek eljutását a hagyományos piacaikra, az európai gabonapiac, az uniós gazdák stabilitásának helyreállítását is segíti.

A behozatal korlátozása mellett felszólítják az uniós döntéshozókat, hogy tegyenek piacstabilizáló lépéseket, valamint kompenzálják a magyar gazdák veszteségeit. Utóbbit részben sikerült kiharcolni, de a károkhoz képest aránytalanul kis mértékű a kompenzáció. Mindemellett alapkövetelmény kell legyen, hogy az ukrán terményekkel szemben is tartassák be az uniós termelésre vonatkozó növényvédelmi, növényegészségügyi előírásokat.

Ha az EU nem zárja le a határokat, akkor a gazdák fogják azt megtenni, de ez esetben nem lesz hazánkon átmenő gabonaforgalom sem! – írja sajtóközleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

2023. 09. 18.
Fotó: MTI/Balázs Attila