Tudományos ülést szervezett a Bugát Pál Kórház alapításának 185. évfordulója alkalmából. A jubileumi eseményen szakmai és kormányzati szereplőket köszöntött Weisz Péter főigazgató.

185 évvel ezelőtt egy lelkes tisztiorvos, Vezekényi Horner István ispotályt alakított, melynek nevét 1848-ban egy zseniális, a forradalmat támogató gyöngyösi orvos, Dr. Bugát Pál magyarított kórházzá. 1838-ban hat ággyal jött létre a kórház, s azóta folyamatosan fejlődik. Weisz Péter kiemelte: 1987-1955 között, egy borzalmasan nehéz időszakban Wiltner Sándor vette át a kórházat. Emberségből példát mutatott, nem ismert vallási különbségeket, s sikerült kimenekítenie a kórház felszerelését a németek elől. Az ő időszakában 650 ágyassá bővült az intézmény.

A baloldali kormányzás alatti ámokfutás következményként közel 50 százalékos ágyszámvesztés következett be. Ezt követően az elhíresült Hospinvest időszak következett, amikor úgy döntöttek, hogy a kórházat más üzemeltesse. „Ennek a végén kerületem ide Gyöngyösre, egy nagyon tehetséges, nagyon jó szakemberekből álló, kiváló orvos- és nővérgárdával rendelkező elkeseredett csapat élére” – emlékezett vissza Weisz Péter. Az akkori vezetéssel úgy döntöttünk, megpróbálunk lendületet, önbecsülést adni a kórháznak és jó hangulatot biztosítani a dolgozóknak. Ekkor alakult ki a máig tartó jó kapcsolat Horváth Lászlóval, a térség országgyűlési képviselőjével, akinek segítségére azóta is számíthatunk. Az orvosgárda kiválóságát bizonyítja az itt dolgozók munkáját elismerő számos nemzetközi és hazai kitüntetés is. Ennek kicsúcsosodása volt, amikor a kórház – kisvárosként Európában egyedülálló módon – egyes fázisú klinikai kutatóközpont rangot, majd pedig egy MRI készüléket kapott.” – fogalmazott a kórházigazgató, majd hozzátette: még csak az út elején járnak a csapattal, de hisz benne, hogy messzire vezet az összefogáson alapuló, közös útjuk.

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes a rendezvényen elmondta: önmagáért beszél, hogy a kórház képes volt ellenállni a történelem viharainak, és kis hatágyas kórházból országosan is elismert intézménnyé vált. 185 év eredményeihez sokak helytállása kellett, az elődöké és a jelenlegi dolgozóké is. Az ország egyik legrégebbi kórháza mára egy szakmailag fejlődő, infrastruktúrájában gyarapodó intézménnyé válhatott, ahol korszerű gyógyító és tudományos munka is folyik. Az elmúlt időszakban azonban nemcsak Gyöngyösön, hanem országosan újultak meg kórházak, rendelőintézetek és mentőállomások. “A egészségügyben dolgozók bérét tekintve évtizedes lemaradást kellett pótolnunk és még nem vagyunk ott, ahol szeretnénk, de elkezdtük ledolgozni ezt az adósságot” – tette hozzá Dömötör Csaba.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta: Hála, tisztelet és köszönet jár az elődöknek és azoknak is, akik most teljesítenek szolgálatot! Az ősök büszkék lehetnek az itteni gyógyító közösségre, akik a nehézségek ellenére is minden helyzetben kitartottak. Az orvos, a gyógyító viseli a múlt sebeit és a jövő álmait, de csak a jelenben cselekszik, dolgozik, végzi azt, ami számára kijelöltetett. A Bugát Pál Kórház gyógyító közössége ilyen: a jelenben nyújt segítő kezet a bajban.

A rendezvényen egy perces néma csenddel tisztelegtek azon dolgozók előtt, akik már nincsenek az élők sorában.

2023. 09. 18.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás