Terpes apró település, ahová már az elmúlt évben is érkezett szervezett csoport a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület jóvoltából, hogy megismerje a falu múltját, köztük az egykori katolikus templomban berendezet kiállítást.

Mielőtt ezzel megismerkednénk, röviden Terpes történelmébe is pillantsunk be. 1466-ban Therpes névalakban említik az oklevelek. A Terpesi család birtokolta, ennek kihaltával 1462-ben Mátyás király Besenyei Mihály alnádornak adományozta. A török korban hasonlóan a térség többi településéhez elnéptelenedett, egészen 1714-ig lakatlan puszta volt. 1741-től az Orczy család lett a birtokos, aki Kishont megyei birtokáról népesítette be a területet. Az Orczy család neve ismerősen cseng, hiszen Gyöngyös életében meghatározó szerepet játszott a család hosszú időn keresztül.

Templomáról a legkorábbi említés az 1733. és 1737. évek között készült templomjegyzékben történt. Ekkor még a recski, 1743 után a siroki plébánia filiája volt. 1748-ban Orczy Lőrinc földesúr költségén restaurálták, a sekrestyét pedig 1811-ben építették hozzá. A hívek többször is bővíteni akarták, de mindig csak a helyreállítását engedélyezték.

Bujáki Ferrenc Terpes polgármestere elmondta: szeretnék a jövőben is bővíteni a gyűjteményt. Fontos számukra, hogy megmenekült a régi templom 2020-21-ben pályázati forrásból bizonyos munkákat el tudtak végezni, így a tetőt javították és külsőleg is történtek munkák. Az „új” templomnak több mint tíz éve az egykori művelődési ház és tanácsháza ad otthont, ezt alakították át. A régi templom új funkciója a helyiek számára erős érzelmi kötődés meséli a polgármester, hiszen gyerekként ő is ebbe a templomba járt. Ma az épület belsejében a régmúlt tárgyai sorakoznak, az egykori szentélyben régi egyházi énekeskönyvekbe lapozhatunk bele.

A falak mentén régi használati eszközök található, vannak itt háztartási eszközök, mint gőzvasaló, vagy fából készült krumplinyomó, tányérok, emellett régi viseletek is találhatók.

Az egykor újdonságnak számító rádiókból is találunk példányokat. Terveik szerint bővíteni szeretnék a gyűjteményt, várják a régi használati eszközöket, tárgyakat.

A templomból kilépve, a verőfényes őszi napon a Mátra tárul a szemünk elé, már ezért is érdemes erre járni, no meg azért, hogy rácsodálkozzunk olyan kis települések értékeire, mint Terpes, ahol összefogással igyekeznek megmenteni a múlt egy darabját.

 

2023. 09. 19.
Kékes Online, Kápolnai Nagy Ágnes
Fotó: Kápolnai Nagy Ágnes