A város egyik neuralgikus pontja a Duranda városrész, ahol többségében mélyszegénységben élő emberek laknak, virágzik a bűnözés, s a kutyák is folyamatos veszélynek vannak kitéve. Minden hónapban azon munkálkodunk, hogy hiteles képet mutassunk olvasóinknak a Durandában uralkodó kutyatartási kultúráról, vagy inkább annak hiányáról, a legnagyobb problémákról, és arról, ki és hogyan dolgozik a megoldáson.

Az év elején úgy tűnt, hogy a Szurkolók az Állatokért Alapítvánnyal együttműködve elindul valami érdemleges a városban, de a kezdeti lelkesedés hamar lelohadt. Megkérdeztük Kapin Richárdot, a Szukolók vezetőjét, hogyan értékeli most, fél évvel később a gyöngyösi helyzetet.

„Azt látjuk, hogy az önkormányzat passzív a kérdésben.”

Nem keresnek minket, nincs kommunikáció, aminek sajnos az állatok isszák meg a levét! Nem értjük miért zárkóznak el a további lépésektől! Más településen flottul működik a történet: mi elvisszük a kutyákat, az önkormányzat – például Ózdon, Kistarcsán vagy Kerpesen – pedig keményen bünteti és el is tiltja az állattartástól azokat, akik nem tudnak vagy nem akarnak megfelelő körülményeket biztosítani a kutyáknak, netán kínozzák őket. Ez csak így működik! A kutyát el kell venni és büntetni kell! A gyöngyösi lakosok folyamatosan keresnek minket, nem telik el hét, hogy ne kapnánk jelzést szenvedő kutyáról. Sajnáljuk, de amíg az önkormányzat nem porolja le a szerződésünket és nem tölti meg valós tartalommal és akarattal, addig mi sem tudunk mit csinálni. Mi szívesen segítünk, nem is csinálunk politikai kérdést az ügyből, de a vásár mindig kettőn áll! Mi csak az állatok érdekeit nézzük, és nem kérünk semmi mást, csak azt, amiben eredetileg megegyeztünk!” – fogalmazott Kapin Richárd.

A lényeg az elmúlt időszakban nem változott

A kutyák rossz körülmények között élnek, sokszor dróton, madzagon kikötve, víz, élelem és menedék nélkül, chipjük, oltásuk nincs, betegségeikkel nem viszik őket állatorvoshoz és amelyik kiszabadul csavarog és persze ami a legrosszabb: kontroll nélkül szaporodik is. A legkevésbé szerencsések viadalokon végzik csaliként vagy felesleges kölyökként a patakban. Tragédia, ha ez így marad!

Megharagudtak ránk

A Szurkolókat nem keresik, mi pedig hiába írunk az ebtelepet működtető Városgondozási Zrt-nek, az utóbbi időben már válaszra sem méltatnak minket. Azért írunk nekik folyamatosan, mert a kóborló állatokat elvileg nekik kell befogni, elhelyezni, ellátni és jó esetben gazdásítani.

Feltesszük hát őket itt a kérdéseinket, és továbbra is várjuk a választ!

– Korábban írták, hogy a Máltai Szeretetszolgálattal közösen oktatóprogram indul. Ilyen foglalkozás, szórólapozás volt már vagy még csak tervezik?

– Hány kennellel bővült az ebtelep azóta, hogy áprilisban 2 db épült?

– Milyen összeget szán az önkormányzat az idén ingyenes vagy támogatott ivartalanításra?

– Hány kennel meglétével éreznék azt, hogy minden kutyát biztonságosan, az előírásoknak megfelelően el tudnak helyezni?

– Ehhez milyen dolgozói létszám lenne az ideális?

– Most hány kennellel üzemel a telep és milyen kihasználtsággal?

– Jelenleg hogy áll a Szurkolók az Állatokért Alapítvánnyal az együttműködés? Csak papíron létezik vagy a gyakorlatban is?

A VG Zrt. a Szurkolókkal való hatékony együttműködéssel a saját dolgát könnyítené meg, hiszen az ebrendészeti telepnek láthatóan nincs akkora kapacitása, hogy az összes problémás durandai kutyát befoghassák. Így viszont csak az ártatlan állatok szenvedését hosszabbítják meg.

2023. 10. 03.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Kékes Online