A főváros VI. kerületében található Csengery utca, Aradi utca és Szondi utca közötti szakasz és a Szondi utca csomópontja is megújul a HE-DO kivitelezésében. A munkálatok szeptember végén indultak és jövő év márciusáig tartanak.

A projekt során a szakemberek a régi, 10 méter széles kockakő útburkolatot és a kétoldali aszfalt járdát elbontják és újjáépítik. A széles útpálya 3,5 méterre szűkül, egyik oldalon 45 fokos, a másik oldalon párhuzamos parkolósáv kerül kialakításra zöld szigetekkel. A járdák is megújulnak, térkő burkolatot kapnak, ezen kívül 19 fa és több száz bokor, cserje ültetésével még „zöldebbé” válik a belvárosi kerület.

A projekt különlegességének tekinthető a Stockholm rendszerű ültető sáv készítése. Ez a fajta kivitelezési megoldás az elmúlt években vált népszerűvé hazánkban, elsősorban Budapesten.

A rendszer lényege, hogy egy 1,5-2,5 méter széles és 1,3 méter mély ültetőgödröt – azaz sávot – alakítanak ki. A gödörbe bioszén, 63/180-as kőanyagot terítenek el a szakemberek. Az ültetendő fák környezetébe speciális talajkeverék, egyéb helyekre pedig homok kerül a kövek közé beiszapolva.

A fák Stockholm rendszerű ültető sávba kerülnek, amelynek az időszakos öntözése több épület ereszcsatornájának a bekötésével történik drén felületen keresztül. Emellett egy külön öntöző vízvezeték-hálózatot is kiépítenek a növények megfelelő gondozása miatt. A Stockholm rendszerű ültető sáv megvalósíthatósága érdekében az utca vízgerincét, illetve házi vízbekötéseit szükségessé vált átépíteni új nyomvonalra. Ivókút, pad, kerékpár tároló, planténer, kutyapiszok kuka és kommunális kuka kihelyezése is megtörténik, valamint alacsony díszkerítést építenek a szakemberek.

Timár Gellért, a HE-DO főépítésvezetőjének tájékoztatása szerint a projekt 5 fő részből áll:

  • Út és parkolósáv építés
  • Környezetrendezés
  • Csapadékvíz elvezetés
  • Vízvezeték kiváltás
  • Locsolóhálózat és ivókút kivitelezés

„Az ideiglenes forgalomtechnika kiépítése és a parkolóhelyek kiürítése után a félpálya kockakő burkolatát bontottuk el, és a vízvezetéket váltottuk ki. Jelenleg a Stockholm rendszerű fa ültető sáv földtömegének kiemelése van folyamatban, majd hamarosan szakaszosan az ültetőközeg beépítése is megkezdődik” – mondta Timár Gellért.

A beruházás szükségességét indokolta, hogy a régi kockakő-burkolat felett eljárt az idő. A belvárosban lakók komfortérzetét növeli a sok zöld, az utcabútorok és a jobb parkolás. A felújítás után a parkolási gondok enyhülhetnek, hiszen több jármű is elfér a 45 fokos kialakítású megoldással.  Az új út aszfalt burkolatú lesz, az újrafelhasználás jegyében a kockakövek nagy részét a parkoló sávokba építik vissza a szakemberek. A régi, nyomvonalakkal tarkított aszfaltos járdák helyére térkő burkolat kerül.

A projekthez szükséges forrást Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata biztosítja a Terézváros2030 közterület-megújítási program keretében.

2023. 10. 13.
Kép: Illusztráció (forrás: BFVT Kft.)