Fecskenapot tartott a Bátor a Bátraké Egyesület a településen: a résztvevők fecskedúcot építettek, valamint műfecskefészkeket készítettek agyagból a Kárpátok Alapítvány „Civil térkép – kisadományi program” támogatásával.

Sajtóközleményükben kiemelték: Kétmillióval kevesebb fecske van Magyarországon, mint 2 évtizede, pedig ezek a madarak évente kétezer tonna kártevő rovartól szabadítanának meg bennünket – tudhatjuk meg a Magyar Madártani Egyesülettől. Sajnos fennáll a veszélye, hogy néhány éven belül teljesen eltűnnek a fecskék hazánkból. Ennek egyik oka a fecskefészkek leverése, melyet (elvileg) a törvény büntet.

Noha valamennyi hazánkban költő fecskefaj védett, s tilos a fecskék lakó-, élő-, költő-, búvó- vagy pihenőhelyként használt épületrészen külső felújítást vagy karbantartást végezni a természetvédelmi hatóság engedélye nélkül, mégis gyakori, hogy leverik a fecskefészkeket.

Az egyesület tagja, Klein Dávid úgy fogalmazott: „Sokakat a fecskeürülék zavar, pedig az ürülék lehullását az ún. fecskepelenkával könnyen meg lehet akadályozni. Bátorban mindenesetre sokan érezzük úgy, hogy sokkal több haszna a fecskének, mint amennyi piszkot okoz, s szeretnénk, ha gyermekeink, unokáink olyan falusi idillben élhetnének, mint mi vagy szüleink, nagyszüleink: fecskékkel, tyúkokkal, tehenekkel, friss levegővel.”

Az egyesület a program részeként önkéntesekkel egy fecskedúcot épített, amelyre mesterséges fecskefészkeket helyez el, melyeket szintén a falubeliek készítettek el. Emellett 5-5 műfecskefészket és fecskepelenkát környező települések és partnerszervezetek felé is eljuttatnak annak érdekében, hogy másokat is bátorítsanak a fecskék védelmére.

2023. 10. 17.