Az uniós alapelvek miatt a postai szolgáltatások piaca évekkel ezelőtt megnyílt a versenyszféra számára is. Azóta a futárcégek korszerű automatái gombamód nőnek ki a településeken, a gyors házhoz szállítás is népszerűbb, mint valaha. Ezek a nemzetközi cégek a Magyar Postához képest sokkal gazdaságosabban tudnak működni, hiszen nem kell például személyes ügyfélszolgálatot, postahivatalt működtetniük, levelekkel  pepecselniük. Rövid idő alatt magukhoz csábították a postától az ügyfeleket, a hatályos uniós szabályozás azonban nem teszi lehetővé, hogy az állam korlátlanul segítse a Magyar Postát, hiszen ezzel sértené az uniós szabad piaci versenyt. A kisforgalmú  posták így értelemszerűen hamar veszteségessé váltak, és elkezdődtek a bezárások: így történt ez a gyöngyösi Nyolcvanas városrészben is.

EGY HELYI VÁLLALKOZÓ IS ÖRÖMMEL ÚJRANYITOTTA VOLNA

A nyolcvanasi kisposta bezárása hatalmas vihart kavart, mert sokak számára vitathatatlanul kényelmes helyszínen működött. A témában tárgyalt a képviselőtestület júniusban, ugyanis két jelentkező is akadt a kisposta további működtetésére, mivel erre üzleti lehetőséget teremtett a Magyar Posta.

Bárdosné Kocsis Éva (Városom, szeretlek Egyesület-FIDESZ-KDNP) képviselő a témában kérdést intézett az ülésen megjelent két pályázóhoz: Kádár-Kollár Katalinhoz, aki helyben virágüzletet működtet, és Szűcs Viktorhoz, az önkormányzat saját cégének, a Városgondozás (VG) Zrt. vezetőjéhez.

Bárdosné a két pályázó motivációja felől érdeklődött, azonban Szűcs Viktor igazgató helyett Hiesz György polgármester bekapcsolva felejtett mikrofonja megválaszolta az önkormányzati cég pályázatának valódi motivációját: “A felügyelőbizottsági elnök, meg Attila” – humorizált a polgármester. Hiesz György ezután azt is odasúgta kérdésként a mellette ülő jegyzőnek: “Hogy is hívják a kishölgyet?” – nyilván nem mélyedtek el túlzottan a postai szolgáltatás folytatására beadott másik pályázatban.

A vállalkozó „kishölgy” válaszában elmondta, a postai szolgáltatás üzemeltetését vállalná, amivel azt a forgalmat szeretné visszacsábítani, aminek köszönhetően hozzá hasonlóan számos más vállalkozó is megélt ott korábban. A VG Zrt. vezetője jelezte, hogy a postai szolgáltatás beindításával a maguk részéről nagy nyereséggel nem számolnak.

TŰZÖN-VÍZEN, ÉS MINDEN JOGSZABÁLYOKON KERESZTÜL IS MEGSZAVAZTÁK

Hiesz György vehemensen igyekezett a képviselőket meggyőzni arról, hogy a saját cég, a VG Zrt. lesz a jó választás, a vállalkozó pedig alkalmatlan a feladatra. Ennek ellenére meghökkentő eredmény született a szavazáskor, hiszen a polgármesteri lobbi ellenére a Városgondozás Zrt. nem kapott támogatást a többségben lévő baloldali képviselőktől.

A polgármester ezt a döntést nem hagyta annyiban, és a testületi jogrend sajátos értelmezésével, egészen abszurd módon újra szavaztatta a kérdést: a kellő megfeddés
után már minden baloldali szavazat megérkezett. A vállalkozó pályázatát csak a VSZE-FIDESZ-KDNP képviselői támogatták, s bár Dr. Szén Gabriella (DK) korábbi szavai szerint „rettenetesen örült” a pályázónak, már csak a tartózkodás gombot nyomta meg.

EZ JÓL FOG MUTATNI A KAMPÁNYBAN!

A nyolcvanasi kisposta újranyitása így az önkormányzati cég feladatai közé került. Ha nem értenénk elsőre, hogy a városháza miért is akart egy veszteséges szolgáltatást mindenáron magánál tartani egy piaci jelentkezőt is kitúrva, akkor a hőstettről beszámoló udvari média segít a megoldásban: a csúnya állambácsi helyett az erőn felül teljesítő városvezetés megmentette a kispostát.

Hogy ezt a hőstettet egy vállalkozó „kishölgy” is örömmel vállalta volna, az már nem illik a mesébe, ahogyan a Magyar Postát gödörbe taszító szabályozást meghozó uniós kebelbarátok sem.

2023. 11. 06.
Kékes Online, Gyetvai Péter