A miniszterelnök szerint békepártiság és háborúpártiság között dől el a júniusi választás.

„Jól érzékelik Európában a vezetők, hogy a világ veszélyes hellyé vált. Mindenki attól tart, hogy az izraeli háború átcsaphat egy államok közötti háborúba” – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában. A miniszterelnök elmondta, hogy a Balkánon békétlenség van.

Stratégiai nyugalomra van szükség – húzta alá a kormányfő. Leszögezte, hogy az emberéletek megmentése és a gazdaság tekintetében is féken kell tartani az izraeli–palesztin konfliktust.

Az ukrajnai háború kapcsán jelezte, hogy két szláv nép háborújáról van szó, amit mielőbb tűzszünettel és béketárgyalásokkal kellene lezárni, ám a brüsszeli vezetők úgy beszélnek, mintha a saját háborújuk lenne – írja a Magyar Nemzet.

A NATO is csúszik bele ebbe a háborúba. Azzal, hogy kimondták, katonákat is küldenének Ukrajnába, egy másik fejezete kezdődött meg a háborúnak – rögzítette Orbán Viktor. Mint mondta, amíg nemzeti kormány áll Magyarország élén, egyik oldalon sem fogunk beleavatkozni a háborúba.

Orbán Viktor emlékeztetett: a NATO egy védelmi szövetség, azzal, hogy csatlakoztunk hozzá, számíthatunk a többiek segítségére.

Szó sincs arról, hogy együtt fogunk megtámadni valakit. A tagállamok európai ernyő alatt akarnak pénzt adni a háborúra, de ne a magyarok pénzét küldjék Ukrajnába – szögezte le a kormányfő. Hozzátette: el kell kerülni, hogy a nekünk járó pénz Ukrajnában landoljon.

A miniszterelnök szerint Európában egy békepárti kormány van: Magyarország kormánya. Arra számít, hogy repedezni fog a háborúpárti európai gondolkodás, mert egyre többen ismerik fel, hogy tűzszünet és tárgyalások kellenek, és a lehető legkevesebb pénzt kell adni Ukrajnának.

A gazdasági versenyképesség romlik, a zöld átmenetre nincs pénz, van elég gazdasági gondunk. Választási kampány van, az európai emberek a béke felé fogják nyomni a saját kormányaikat, ahogy tették a migráció esetén is – jelentette ki a miniszterelnök.

Rossz bőrben van a szólásszabadság

Úgy fogalmazott: a szólásszabadság Nyugat-Európában rossz bőrben van, a média, az egyetemek, az alapítványok és a politikusok egyszínűvé váltak. Ma egy véleményúthenger uralkodik nyugaton, ami párosul a mindennapi elnyomás jelenségeivel. Ha egy egyszerű munkás a munkahelyén olyat mond nyíltan, ami nem vág egybe a mainstreammel, akkor másnap lehet, hogy nem lesz állása.

A brüsszeli MCC-rendezvény betiltásának a legizgalmasabb része az volt, hogy megfenyegették a cateringeseket. Magyarországon minden nézőpont megjelenik, nálunk nincsenek szankciók valakinek a véleménye miatt. Ma Magyarország nélkül, a magyar emberek nélkül, a magyar kormány hangja nélkül nincs szabadság Európában – mondta Orbán Viktor.

Nem menedzselni kell a migrációt

A miniszterelnök Brüsszelben felidézte, hogy Soros György maga írta le, hogy kell rendezni a migrációs helyzetet, aminek első pontja, hogy évente egymillió migránst kell Európába engedni. Leszögezte: az európai vezetők nem akarják megállítani a migrációt, hanem menedzselni akarják, ahogy Soros György írta.

„Senki sem mondhatja meg a magyaroknak, hogy kikkel élhetünk együtt” – rögzítette.

2024. 04. 19.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán