„A tegnap elfogadott 50 milliárd eurós uniós segély az ukránoknak az állam fenntartásához szükséges, nem fegyvereket vásárolnak belőle” – jelezte a rendkívüli uniós csúccsal kapcsolatban ma reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor beszélt a brüsszeli gazdatüntetésekről és az ukrán–magyar külügyminiszteri találkozóról is.

„Kulcskérdés a béke, azonban ebben nem állunk jól, mert Brüsszel háborús lázban ég” – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök közölte, hogy azon kellene dolgozni, hogy a háborúnak minél előbb vége legyen, ehhez képest Brüsszelben háborús logika mentén érvelnek az uniós vezetők.

„Nem szállítunk fegyvert és nem is adunk pénzt fegyverre!” – húzta alá a kormányfő. Mint mondta, a mostani 50 milliárd eurós támogatás arra van, hogy az ukrán állam ne menjen csődbe. Jelezte, hogy ha az EU és az Egyesült Államok nem küld pénzt Ukrajnának, akkor az ország összeomlik.

„Az idő az oroszok oldalán áll, és minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg. Magyarország számára az a veszély fenyegetett, hogy elveszik a hazánknak járó pénzeket és odaadják Ukrajnának – jegyzete meg. Kiemelte, hogy a nagy országok vezetőivel sikerült megegyezni arról, hogy ez nem történhet meg.

Teljes félreértésben van Nyugat-Európa

A miniszterelnök szerint teljes félreértés, hogy az ukránok értünk harcolnak, illetve azok a felvetések, hogy ha az ukránok nem állítják meg az oroszokat, azok bemasíroznak Berlinbe – írja a Magyar Nemzet.

Az oroszok Ukrajnát sem tudják legyőzni, ezért nem tudnának eredményesen szembeszállni az egész NATO-val – vélekedett.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nyugati tagállamok háborúpártiak, és ezen nem is tudunk változtatni. A német sajtó szerinte világháborús hangulatban működik.

„Béke akkor lesz, ha Brüsszelben változás lesz” – jelentette ki a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszellel vitánk van Ukrajna mellett a migrációról, a genderügyről, valamint arról is, hogy meg akarják szüntetni a rezsicsökkentést, valamint a kamatstopot. Jelezte, hogy most színtisztán Ukrajnáról szólt a vita, de végül sikerült találni egy jó megoldást.

A nyugati szlengben demokráciadeficitnek hívják, ha túl nagy lesz a távolság, a választók és a megválasztott vezetők között, ilyen esetekben politikai változás következik be, vagyis az emberek elzavarják a vezetőket – fogalmazott a miniszterelnök.

Véleménye szerint ez be fog következni júniusban az európai parlamenti választáson, amelyben a magyaroknak is lesz módjuk közreműködni.

2024. 02. 02.
Forrás: MTI
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán