Az a minimum, hogy ha egy gyerekeket bántalmazó embert már elítélnek, akkor az semmiképp ne kaphasson kegyelmet. Tisztességes országban, mint Magyarország, ilyesmi egész egyszerűen nem fordulhat elő – mondta Orbán Viktor.

Hosszas egyeztetések után született döntés arról, hogy Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP köztársasági elnöknek, és erre a frakció is megadta a zöld lámpát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint Magyarország egy erős ország, mert egy fájdalmas döntés után azt látjuk, hogy szép számmal vannak az elnöki pozícióra méltó magyarok.

Azt gondoltuk, hogy a tapasztalat, az alkotmányos és jogi ügyekben való jártasság, a nemzetközi jogi ismerete és egy megfelelő életút Sulyok Tamást hozták elő mint leginkább alkalmas jelöltet – fogalmazott.

A kegyelmi döntésről a miniszterelnök azt mondta, hogy ez elnöki hatáskörben van és

Novák Katalin egy olyan ügyben mondott igent, amelyben az egyetlen elfogadható válasz a nem lett volna. Ezt szinte mindenki így érezte az országban.

Emiatt megbomlott a nemzet egysége, amit egyetlen módon, lemondással és egy új köztársasági elnökkel lehetséges helyreállítani. Novák Katalin becsületére legyen mondva, hogy beismerte a hibáját és távozott.

Orbán Viktor azt mondta, hogy reméli, hogy az új elnök a pedofilkérdésben nem ismer majd pardont,

mert az a minimum, hogy ha egy gyerekeket bántalmazó embert már elítélnek, akkor az semmiképp ne kaphasson kegyelmet. Tisztességes országban, mint Magyarország, ilyesmi egész egyszerűen nem fordulhat elő – mondta.

Itt rendet kell tenni

A miniszterelnök hangsúlyozta: szeretné látni, hogy hazai gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kinevezésekor megfelelően elvégezték-e az alkalmassági vizsgálatokat.

Az ugyanis lehetetlen – mondta –, hogy ehhez hasonló eset, ilyen mismásolás megtörténhessen. Nyilvánvaló, hogy az alkalmassági vizsgálatot nem megfelelően végezték el, ez esetben ugyanis fel kellett volna hogy tűnjön, hogy itt baj van.

Orbán Viktor leszögezte, hogy a gyermekekkel foglalkozó intézményvezetők (előzetes) vizsgálata során ki kell térni az adott személy életvitelére, szexuális devianciáira, a pszichológiai alkalmasságra is.

„Itt rendet kell tenni, és személyesen végig fogja követni ezt a folyamatot” – tett ígéretet a miniszterelnök.

Gyermekvédelmi ügyekben egy újabb szigorítás további feszültségeket szülhet Brüsszellel, Orbán Viktor szerint azonban ha mindig az ő érveiket követnénk, akkor ugyanúgy néznénk ki és ugyanúgy élnénk, mint ők.

„Mi nem szeretnénk úgy élni, ahogy a brüsszeliek” – szögezte le. A magyarok pedig – reményei szerint – ki fogják mondani, hogy

a gyermekek nevelése kizárólag a szülők dolga, abba kívülről mások, például az LMBTQ-aktivisták nem szólhatnak bele.

Orbán Viktor elmondta, egy magyar kifejezéssel lehetne leírni azt, ami Brüsszelben uralkodik, ez a „kapuzárási pánik”. A kormányfő szerint mivel hamarosan lejár a képviselők mandátuma Brüsszelben, hirtelen szeretnének lerendezni minden kérdést az LMBTQ, a migráció és a háború terén.

„Ezt ki kell „bekkelni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az LMBTQ-ügyében nagy az egyetértés a magyar társadalomban a miniszterelnök szerint. A migráció kérdésével kapcsolatban azonban elmondta, hogy sok a „fizetett ügynök” hazánkban. A kormányfő emlékeztetett, hogy Brüsszelben a Soros-terv alapján cselekszenek, amikor azt mondják, hogy migránsgettókat kell létrehozni.

2015-ben egyedül harcoltunk, most már vannak, akik csatlakoztak. Már nem vagyunk egyedül, például a szlovákok és sokan mások bátran beleálltak a migrációs paktumba – húzta alá.

Nem akarjuk kidobni egy utolsó brüsszeli hajrá miatt azt az eredményt, hogy migránsmentes ország vagyunk – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor: Nincs megoldás a harctéren

A háború alapvetően reálpolitikai dolog – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint a realitások az első pillanattól kezdve egyértelműek voltak, ezért sem akart belemenni Magyarország egy háborúba.

Nincs megoldás a harctéren, mert az oroszokat nem fogja tudni legyőzni Ukrajna, ha a nyugatiak nem vonulnak be az országba. 

A nyugat-európai országok már a kezdet kezdetén kijelentették, hogy nem küldenek csapatokat, ezért a kezdetektől tűzszünetre lett volna szükség – mondta a kormányfő. Iszonyatos pusztítás zajlik, és Magyarország nevében az erkölcsileg helyes álláspont a realitás elmondása, egy békefolyamatra van szükség – tette hozzá.

Magyarország szempontjából egy szomszédos ország területén egy világhatalom vív háborút, és emiatt ránk sokkal nagyobb hatást gyakorol ez a küzdelem, mint a franciákra vagy a németekre.   

Óriási kockázat, hogy egy atomhatalom Oroszország.

A nyugatiak lába beleszorult ebbe a gödörbe – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint nem ismerték fel, hogy miért költenek pénzt erre a konfliktusra. Az adófizetők egy idő után meg fogják kérdezni, miért kell egy megnyerhetetlen háborút finanszírozni – tette hozzá. Éppen ezért várjuk az amerikai elnökválasztást, amikor az új elnök békét csinálhat.

Nagyon nehéz a politikában beismerni a hibákat, és ezért fontos az európai parlamenti választás, amikor a mostani elit távozhat. 

Orbán Viktor a svédek NATO-csatlakozásáról azt mondta, hogy egy bizalmi építési folyamat zajlott le a svédek kormányfővel. Az összes függőben lévő ügyet pénteken lezárják, így a katonai együttműködés terén is. A svédeknek meg el kell fogadniuk, hogy Magyarország mást képvisel bizonyos értékrendi kérdésekben – tette hozzá. Egyikünk sem akarja megmondani, hogyan éljen a másik. Most katonai szövetséget kötünk – mondta a kormányfő.

2024. 02. 23.
Forrás: MTI / origo.hu
Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala