Most egy olyan köztársasági elnök tudja leginkább szolgálni Magyarország érdekét, aki stabil, kiszámítható, ismert, és a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak – mondta Orbán Viktor az M1-nek adott exkluzív interjújában. A miniszterelnök hozzátette: Sulyok Tamás fölkészültsége, szaktudása, tekintélye vitán felül áll. A miniszterelnök beszélt amerikai útjáról is. Elmondta, Donald Trumpnak „elég részletes tervei” vannak arra, hogy hogyan kell a háborúnak véget vetni, és az ő tervei egybeesnek Magyarország érdekeivel.

Sulyok Tamás Magyarország hetedik köztársasági elnöke, és Orbán Viktor mind a hét magyar államfővel dolgozhatott együtt miniszterelnökként – mondta el Orbán Viktor az M1-nek adott exkluzív interjújában vasárnap este.

Van valami elképzelésem arról, hogy melyik helyzethez milyen köztársasági elnök való, milyen köztársasági elnök tudja leginkább szolgálni Magyarországot egy adott helyzetben – fogalmazott Orbán Viktor. Mint mondta, most „egy fölkavart helyzet volt”, mert az előző köztársasági elnökünk, Novák Katalin a kegyelmi ügy miatt távozott.

Ez fölkavarta az embereket érzelmileg is, és szerintem most egy olyan köztársaság tudja leginkább szolgálni Magyarország érdekét, aki stabil, nyugodt, kiszámítható, ismert, és valahogy a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak. Úgy, hogy közben egyébként a felkészültsége, a szaktudása és az ehhez tapadó tekintélye vitán felül áll, és az Alkotmánybíróság volt elnöke ilyen ember – emelte ki a miniszterelnök, és előnynek nevezve, hogy Sulyok Tamást az ország már korábbról ismeri.

Hozzátette, a köztársasági elnököt a parlament választja meg, ő a többségi frakcióknak tett javaslatot Sulyok Tamás személyében.

Van jó néhány olyan kiváló ember Magyarországon, aki bátran vállalhatta volna ezt a munkát, és az ő nevüket mi ismerjük is. Megvitattuk, utána Sulyok Tamás mellett tettük le a voksunkat – fejtette ki a miniszterelnök.

Amerikai útjáról szólva Orbán Viktor elmondta, elsősorban azért ment Amerikába, mert Donald Trump meghívta, másodsorban, „mert volt munka”.

Tekintettel arra, hogy az amerikai–magyar kapcsolatok a politika világában ma kifejezetten rosszak, pedig szövetségesei vagyunk egymásnak, ezért megpróbáltam ezt a kapcsolatot kijavítani. Tehát azért mentem Amerikába, hogy az amerikai–magyar politikai barátságot helyreállítsuk – emelte ki a miniszterelnök hozzátéve, hogy a mostani kormányzattal ez nem megy.

– Ennek megvan a maga oka, ez egy háborúpárti kormányzat, ami most Washingtonban van. A demokraták adják az elnököt, és elkötelezettek a háború mellett. Mi meg egy békepárti kormány vagyunk, tehát nem őrülünk egy malomban – fejtette ki Orbán Viktor, és kiemelte:

Ezzel ellentétben Trump elnök úr a béke elnöke volt.

Orbán Viktor azt mondta, Donald Trump esetében „nincs szó zsákbamacskáról”, hiszen ő már volt elnök, tehát pontosan tudjuk, hogy mi fog történni.

Ő az első négy évében lezárt háborúkat. Ő volt hosszú idő után az első olyan elnök, akinek az ideje alatt nem indult háború. Tehát róla tudjuk, az elnöki működéséből tudjuk, hogy ő a béke embere. És most sem rejti véka alá a véleményét, világosan megmondta, hogy az ő célja, hogy békét teremtsen az orosz–ukrán háborúban. Mi sem szeretnénk mást, mint békét, minél hamarabb tűzszünetet. Ennek a lassan végtelenbe nyúló háborúnak minél hamarabbi lezárását. Nem látok más olyan eltökélt, erős embert, aki képes lenne erre, mint Donald Trump – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy bár az amerikaiak általában az európai kultúrát és történelmet nem ismerik részleteiben, annyit megértenek, hogy Ukrajnával Magyarország egy szomszédos ország, és ha a szomszédban háború van, az rossz.

Tehát tudják, hogy mi már csak a saját természetes nemzeti érdekeinkből kiindulva is a békében kell, hogy érdekeltek legyünk, és ezért számíthatnak ránk a béketeremtésben – emelte ki.

Mint mondta, Donald Trumpnak „elég részletes tervei” vannak arra, hogy hogyan kell ennek a háborúnak véget vetni. Az ő tervei egybeesnek Magyarország érdekeivel.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy egy különleges helyzetben vagyunk abból a szempontból, hogy hogy látnak minket, magyarokat az amerikaiak.

Nemcsak az elnök úrnál voltam, hanem a Heritage Foundation-ben is tartottam egy előadást. Ez az az intézet írja Trump elnök programját, a részletes szakmai programot ez az alapítvány készíti el az elnök számára, ők toborozzák a leendő amerikai adminisztrációnak az embereit is. És náluk Magyarországnak egy kitüntetett helye van – jelentette ki Orbán Viktor. Mint mondta:

Ma úgy tekintenek Amerikában Magyarországra, mint egy különleges helyre. Egy hely, ami más, mint a többi. Úgy látják, hogy Európa ma egy nagy liberális, progresszív, liberális óceán. És abban van egy sziget. Egyetlen sziget, ez Magyarország, amelyik megpróbál másként élni, másképp gondolkodni, másként viselkedni, mondjuk úgy, hogy az ő nyelvükön konzervatív politikát csinál.

Nekünk ma azért van nagy tekintélyünk Amerikában, mert mi megcsináltunk olyan dolgokat, amik ők is szeretnének, csak nem megy – tette hozzá.

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy idősebb Bush elnök óta mindegyik elnökkel találkozott, és ezt a tapasztalatot is elismerik a tengerentúlon.

A mostani amerikai kormányzat azt várja el a magyaroktól, hogy lépjenek be a háborúba, támogassák az LMBTQ-propagandát, a migrációt, de ezzel kapcsolatban nem tudnak dűlőre jutni.

Éppen ezért a mostani amerikai kormányzat nyíltan pénzt ad minden ellenzéki szereplőnek, hogy váltsák le a kormányt – mondta Orbán Viktor. A mostani politikai viszonyok nem segítik a gazdasági együttműködést sem – tette hozzá. A mostani amerikai elnök beszédeit a pontosság tekintetében nem szabad túlértékelni – mondta a kormányfő egy másik kérdésre.

Orbán Viktor: Egyenesen és világosan beszél Trump

Ma az EU és az amerikai vezetés háborúpárti, és minden ellentét mögött ez húzódik meg – mondta Orbán Viktor. Trump nem fog adni egyetlen fillért sem az ukrán-orosz háborúra, akkor vége lesz a háborúnak, mert az európaiak egymagukban képtelenek ezt finanszírozni – ismertette a kormányfő. Jelenleg a republikánusok is mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne finanszírozzák tovább a háborút. Trump nem akarja finanszírozni az európaiak biztonságát – tette hozzá.

Egyenesen és világosan beszél Trump.  

Eljött az újrafelfegyverkezés ideje Európában, mert nem fogják helyettünk kifizetni a biztonságunkat az amerikaiak – tette hozzá.

Persze lenne helye annak a pénznek, amit hadseregre költünk, de a biztonságot magunknak kell megteremtenünk, és ez nem könnyű dolog.  

Orbán Viktor szerint az elnök szlovén származású felesége miatt jóval több ismerete van a térségről. Egy nagy showman az amerikai elnök, és mindezek mellett politikus. Már az elnöksége előtt legenda volt Trump – mondta a kormányfő.
Trump nagyon megszenvedi ezt a mostani helyzetet

Csak akkor nyerhetsz, ha megszenvedsz érte, és ezen megy most keresztül Trump elnök is – mondta Orbán Viktor. Ő minden támadás ellenére harcol, és a magyar népmesék alapján a végén győzni fog. A kormányfő elmondta, 9 milliárd eurós forgalom van a két ország között, és 3 milliárd eurós pluszban van Magyarország. Reális cél, hogy pár éve belül 18 milliárd dollárra nőne a kétoldalú forgalom értéke – tette hozzá.

2024. 03. 11.
Forrás: origo.hu
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher