Daskalopoulos-Kuzbelt Hilda Violetta gyermekkora óta a mozgás szerelmese. Nem akármilyen eredményeket tudhat magáénak, kiváló dobóatléta volt, súlylökésben és diszkoszvetésben az ifjúsági válogatottságig jutott, és sorra nyerte a diákolimpiákat. Felnőttként a pedagógus pályát választotta hivatásul. Testnevelőként és sportszakemberként a mai napig elkötelezetten tesz azért, hogy mind több gyermek életébe ültesse el a sport iránti szenvedélyt. Négy évtizede ő a gyöngyösi középiskolai diáksport bizottság elnöke, s a diákolimpiai versenyek egyik főszervezője.  

„A szüleim arra tanítottak, hogy az életben mindent teljes erőbedobással és hatalmas lélekkel csináljak. Ez a mai napig meghatározza a pályámat, s igyekszem ezt a szemléletet átadni a tanítványaimnak is” – meséli Hilda. Jelenleg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Technikum igazgatója, emellett 40 éve a zászlajára tűzte, hogy egészségmegőrzésre és a sport szeretetére neveli a gyöngyösieket. Jelenleg öt középiskola tartozik hozzá, s az ő koordinálása mellett készítik fel a testnevelők a fiatal sportolókat a diákolimpia felmenő rendszerű versenyeire.

„Manapság egyre nehezebb a diákokat kimozdítani a virtuális térből, de muszáj tudatosítani bennük, hogy a sport jóval több, mint mozgás. Közösségformáló ereje van, belső tartásra és alkalmazkodásra nevel. Kiváló, lelkiismeretes pedagógus kollégákkal dolgozom együtt, s mindannyian arra törekszünk, hogy olyan sportágakat mutassunk, melyek egy életen át kísérhetik a fiatalokat. Jómagam mindig ezt tartotta szem előtt, s óriási boldogság, amikor 30-40 évvel ezelőtti tanítványaim mesélik, hogy a mai napig űzik azt a sportágat, amivel anno megismertettem őket. Többet ér ez a mondat, mint bármilyen serleg vagy érem” – fogalmaz Hilda.

Nemcsak a gyerekek, a felnőttek is sok helyen találkozhattak vele, hiszen ő alapította Gyöngyösön a pedagógus röplabdát, szervezte a sportbálokat, aerobikot tartott és túramozgalmak rendszeres résztvevője volt a diákjaival és szüleikkel együtt. Több ezer embert vezetett már be valamilyen sportágba, s a 2000-es évek elejéig ifjúsági és sportreferensként is tevékenykedett. Munkája során drogprevenciós előadásokat is szervezett a város oktatási intézményeiben. Azt mondja, napjainkban azt tapasztalja, kissé árva ez a terület.

„Sok kis egyesület van Gyöngyösön, mindenki tisztességgel teszi a dolgát, de véleményem szerint nem ártana, ha valaki összefogná, bátorítaná őket, hogy érezzék azt a fajta törődést, amire szükségük lenne. A Sportfórum, a nemrégiben alapított Sportbál kiváló alkalom az elismerésre, de folyamatosan figyelemmel kellene kísérni életüket az eseményeket, mert jelenleg gazdátlannak érzem a sport és diáksport területét. Egy kis átszervezéssel sokkal gördülékenyebben mennének a dolgok. Én abban bízom, hogy lesz a város részéről valaki, aki megkapja ezt a szép feladatot. Nem kérdés, hogy a diáksport, Gyöngyös kiemelkedő sportolói és az őket felkészítő edzők, testnevelő, sportszakemberek megérdemlik a figyelmet és a törődést!”

 

2024. február 3.

Kékes Online, K. L.

Fotó: Czímer Tamás