A gyöngyösi városvezetést nem zavarja, hogy régóta semmit nem változnak a dolgok. Pedig a kormány többször is támogatta volna a várost, de ha egy önkormányzat nem akar megmozdulni, akkor nehéz segítő kezet nyújtani. Kár a sok kihagyott, ki nem használt lehetőségért – Dömötör Csaba miniszterhelyettes fogalmazott így a gyöngyösi Választókerületi Esten, melyre Horváth László országgyűlési képviselő meghívására érkezett.

Dömötör Csaba Gyöngyösön nőtt fel. Az első Orbán-kormány idején volt berzés diák, s már akkor politikai pályára készült. Amikor egyik tanára feltette neki a kérdést, mi szeretne lenni felnőttként, nem gondolkodott sokat a válaszon, mely így hangzott: „A kormány munkáját szeretném segíteni!” Így is lett, s mint mondta, ma már a politika az élete. Hozzátette: négygyermekes édesapaként minden szabad percét a családjával tölti, s hálás azért, hogy támaszt és támogatást kap otthon ahhoz, hogy a hivatásával járó feladatokat maximálisan elláthassa. Dömötör Csaba hangsúlyozta, munkája során rendszeresen egyeztet Horváth Lászlóval a térséget érintő fejlesztésekről, lehetőségekről is.

A teltházas rendezvényen – melyen Horváth László országgyűlési képviselő volt a házigazda – többek között hangsúlyos szerepet kapott a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választás, valamint az is, Gyöngyösön mennyire gördülékeny, vagy épp nehézkes az együttműködés a város jelenlegi, baloldali vezetésével. „Három típusú ellenzéki városvezetés van: az egyik az, amely él a kormánnyal való együttműködés lehetőségével, ilyen például Szeged, ahol szemmel látható a fejlődés. Aztán van olyan, mint például a budapesti, amely harcászati hídfőállásként tekint az önkormányzatra. És hát van a gyöngyösi önkormányzat, ahol a baloldali városvezetést egyáltalán nem zavarja, hogy semmit nem változnak a dolgok. Jól elvannak az állóvízben. S ha egy önkormányzat nem akar megmozdulni, akkor nehéz segítő kezet kinyújtani. A kormány ennek ellenére többször is kinyújtotta a kezét Gyöngyös felé, a gazdaságpolitikánkban ez a térség masszív szerepet játszott, s ez az ide települő cégek listájából jól látszik. Ugyanakkor számos lehetőség van, mellyel nem élt az önkormányzat, s személy szerint ezt nagyon szomorúnak tartom. Gyöngyösnek elképesztően jó adottságai vannak, gondolok itt a közlekedésre, a turizmusra, az iparra, a természeti kincsekre. A 2024-es önkormányzati választásnak óriási a tétje a városban, az, hogy Gyöngyös végre tud-e élni ezekkel a rendkívül jó adottságokkal és a kormány nyújtotta lehetőségekkel. Én azt várom, hogy a Mi folyik itt, Gyöngyösön? mondatról ne az az elhíresült videó jusson eszébe mindenkinek, ami a húsbolt előtt készült évekkel ezelőtt. Hanem egy olyan eredménylista, amivel büszkélkedhet Gyöngyös” – fogalmazott Dömötör Csaba.

A beszélgetés során Horváth László elmondta, hogy jól láthatóan erős bázisa van a városban a DK-nak. „Látván a politikai kínálatot, egy régi fényéből vesztett, kopott baloldallal szemben kell felvenni a kesztyűt, ahol van egy rutinos, tapasztalt, de már megfáradt polgármester, Hiesz György. De ott van a DK embere, dr. Szén Gabriella is. Neked mi a véleményed, mi történne akkor, ha Gyöngyösből DK-s város lenne?” – tette fel a kérdést Horváth László. „Azt nem javasolnám senkinek” – fogalmazott Dömötör Csaba. „Gyurcsány Ferencnek és Dobrev Klárának mintha bérletet adott volna ebbe a városba dr. Szén Gabriella és Hiesz György, és ez túl sok jóval nem kecsegteti az itt élőket. Nem kell ezt hosszasan ragozni, hiszen országos szinten van tapasztalatunk, hogy milyen a DK-s vezetés. Kockázatos” – tette hozzá a miniszterhelyettes.

A rendezvényen az egész Európát sújtó válság, a háború, valamint a 2024-es európai parlamenti választás témáját is érintette Horváth László. Úgy fogalmazott: a világ tele van válságokkal, a szorongás érzése benne van a hétköznapokban, az élet tervezhetőségének biztonsága megrendült az elmúlt években. „A Fidesz elkötelezettség azonban a régi: a mi politikai közösségünknek Magyarország az első” – mondta Horváth László. Hozzátette, hogy a magyar érdekeket Brüsszellel szemben is meg kell védeni, ezért is indít a kormány nemzeti konzultációt. Dömötör Csaba ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, sok olyan vitája van Magyarországnak a brüsszeli intézményekkel, amelyek hazánk gazdaságát és biztonságát is befolyásolják. Illetve azt, hogy saját kézben tudjuk-e tartani a jövőnkről szóló döntéseket. „A nemzeti konzultáció során lesznek olyan kérdések, melyek hazánk biztonságával kapcsolatosak. Nagy a nyomás rajtunk, hogy adjunk-e több pénzt az orosz-ukrán háborúra. Azt is el akarják érni, hogy fogadjuk el az új migrációs csomagot. Ez nemcsak a migránsok szétosztásáról szólna, hanem arról is, hogy még a menekültkérelmek elbírálása előtt be kellene fogadnunk a bevándorlókat. A kérdések egy másik csoportja gazdasági természetű. A kormánynak határozott az álláspontja arról, hogy a válság alatt ne a családok viseljék a terheket. Brüsszelből azt akarják elérni, hogy töröljük el a rezsitámogatást, a kamatstopot és az extraprofitadót is. Mi ezt nem akarjuk, mert óriási plusz kiadást jelentene a családoknak. Brüsszelből úgy kérnek tőlünk plusz pénzbefizetést, hogy a nekünk járó pénzeket nem kaptuk meg. A kormánynak világos álláspontja van ezekben az ügyekben, s ha sokan állunk ki az igazunk mellett, annak nagy súlya lesz a következő hónapok vitáiban” – fogalmazott Dömötör Csaba.

 

2023. november 11.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás