Kommunikációs zűrzavar keletkezett a városvezetés egyes részein, amióta a Kékes Magazin júniusi lapszámában a Pálosvörösmarti úti lakosok kérésére egy írást jelentettünk meg arról, hogy utcájuk 72%-án nincs járda. A gyalogosoknak nincs hol biztonságban közlekedniük, és reményük sincs arra, hogy a közeljövőben változna a helyzet.

A közelmúltban Dr. Nagy János, utcabeli hívta össze saját otthonába az ügy támogatóit, ahol Faragó Tamás, a körzet képviselője is jelen volt. A találkozó parázs vitáktól sem volt mentes, amikor a lakosok jogos kritikaként vetették fel képviselőjüknek: a Mátrafüreden értékesített önkormányzati ingatlanokból származó bevétel meglátásuk szerint nem egészben kerül vissza helybeli fejlesztések finanszírozására.

Faragó Tamás reakciója talán többeket meglepett: ő maga Mátrafüred párti, nem tartja jónak, hogy a településrész nem önálló. Szerinte jobb lenne, ha Füred leválhatna Gyöngyösről. Mátrafüred-pártisága azonban úgy tűnik, ezzel a kijelentésével el is keskenyedik, hiszen a találkozón többszöri kérdésre elmondta az őt kérdező lakosoknak, hogy saját képviselői keretéből nem futja ilyen nagy beruházásra.

Azt pedig a maga részéről kizártnak tartja, hogy a képviselő-testület többsége támogatná ezt a beruházást a közös kasszából, mondván, mindenki a saját körzetét tartja első helyen. A jobbikos képviselő azzal bizonygatta a járdaépítés iránti elköteleződését, hogy ő már 2016-ban Révész Máriusz kormánypárti politikussal egyeztetett a beruházás fontosságáról. Elpanaszolta azt is, hogy Horváth László országgyűlési képviselőnél is hiába kopogtat a témában.

Érezhetően nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy érzékeltesse a jelenlévőkkel azt, hogy ő még a megyei önkormányzatnál is hiába lobbizik. Ott csak akkor szólalhat fel az ügyben, ha az uniós finanszírozású pályázatok egyébként is napirenden vannak, de a Magyarországot érintő uniós szankciók miatt mostanában onnan sem várható fejlesztési pénz. Javasolta azt is, hogy gyűjtsenek aláírást az ügyben, ő maga pedig a saját szintjén keres még fel potenciális lobbierővel rendelkező politikusokat.

A gyöngyösi városvezetésben régi divat a másra mutogatás, ha problémával találkoznak. Ennek ékes példájával találkozhattak a Dr. Nagy Jánosnál összegyűlt pálosvörösmarti utcai lakosok is. A képviselői mondatok között kiderült ugyanis, hogy Faragó Tamás 2016 óta nem kezelte prioritásként a járda ügyét. Magától pedig hogyan is intéződött volna? Érthetetlen a Horváth Lászlóra való mutogatása is, hiszen a terület egy része önkormányzati tulajdon. Miért nem az önkormányzati területen kezdi a tervezést?

Az uniós pályázati források visszatartatásában a leghangosabb pártok (DK, Momentum) képviselői ott ülnek a város élén is, dr. Szén Gabriella és Kárpáti István személyében. Faragó Tamásnak őket is meg lehetne keresni, hogy jelezzék főnökeiknek: áldásosnak nem nevezhető brüsszeli tevékenységük levét Mátrafüreden isszák meg.

Ha pedig Faragó Tamás hitetlen a képviselőtársai lojalitását illetően, érdemes lenne a Jobbik frakcióban Kévés Tamást, Besze Andreát és Ferenczy Tamást meggyőznie, aki mellé a VSZE-Fidesz-KDNP frakció képviselői örömmel csatlakoznának a ügyben. Ők együtt, 9 fővel máris többségben lennének azon a szavazáson, ahol a járdaépítés forrását kellene jóváhagyni a városi költségvetés módosításánál.

Ha Faragó Tamás így tenne, saját magát is megkímélhetné attól, hogy felesleges köröket fut olyan politikusok és testületek előtt, akiknél sokkal közelebb megoldást találhatna arra, ami egész Gyöngyös fontos ügyét, konkrétan a város északkeleti kapujának gyalogos és kerékpáros közlekedési biztonságát jelenti.

Dr. Nagy János, a találkozó szervezője jogosan felvetette a beszélgetésük során: a járdaépítés nem megtérülő beruházás, de az emberi élet nem forintosítható. Ki felel majd akkor, ha egy gyalogost elütnek a járda nélküli út
szélén a száguldó autósok?

2023.11.29.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter