Little boy sitting on windowsill with soft dog toy, portrait

A kutya egy életre szól, nemcsak karácsonyra – ez a szlogen nagyjából 35 évvel ezelőtt jelent meg először, egy kutyamenhely kampányában, aktualitásából nem vesztett semmit az évek alatt. Nézzük, miért NE ajándékozzatok élő állatot karácsony alkalmával!

Az állat nemcsak egy ajándék

Milyen elragadó, aranyos, cuki egy kis szőrmók a fa alatt, egy nagy szalaggal a nyakán, ugye? Hát nem…Egyáltalán nem aranyos, egyáltalán nem cuki, sajnos mégis sokan vannak, akik szerint a karácsonyi időszak a legmegfelelőbb arra, hogy egy új kiskutyát vigyenek haza. Arra nem is gondolnak, hogy ezzel mekkora károkat képesek okozni, mind a családtagoknak, mind pedig szerencsétlen állatnak.

Érdemes figyelembe venni azt a tényt, hogy általában a karácsonyi ajándékokra ráunnak, legfőképpen a gyerekek – legyen az egy könyv, egy játék, vagy éppen egy kötött pulóver. Viszont, amíg a tárgyaktól könnyedén meg lehet szabadulni, egy élő állat esetében már teljesen más a helyzet, a kiskutya, kiscica nem egy termék, amit visszaviszünk, vagy továbbadunk, esetleg kidobunk a kukába.

Tudtátok, hogy az ünnepek után nem sokkal a legtöbb menhely hihetetlen mértékben telik meg, sokkal jobban, mint az év bármely szakában? Pedig így van, az emberek karácsony elmúltával megpróbál megszabadulni az állatoktól, vagy azért, mert nem szobatiszta, vagy azért, mert rágcsál, vagy szimplán azért, mert belátta, hogy rossz ötlet volt hazavinni. A kutyusok ekkor is sérülnek, mivel az emberekbe vetett bizalmuk meginog és könnyen kialakulhatnak náluk különféle viselkedési zavarok, aminek következtében sokkal nehezebben találnak gazdira.

Az állatmenhelyeken tilos örökbe fogadni

Karácsony idején a legtöbb menhely él azzal a lehetőséggel, hogy leállítja az örökbefogadási lehetőséget, éppen azért, mert tudják, hogy ilyenkor a legtöbb ember csak azért vinne haza kisállatot, hogy örömet okozzon, viszont a döntést nem előzte meg mérlegelés, és később szinte biztos, hogy az adott kutya visszakerül a menhelyre.

Az, hogy ne vásároljatok élő állatot ajándék gyanánt, nemcsak a karácsonyi időszakra vonatkozik, hanem a többi ünnepre is természetesen. Ha pedig egy kiskutya örökbefogadása mellett teszitek le a voksotokat, azt mindenképpen előzze meg egy gondos mérlegelés. A következő oldalon elmondom, mire érdemes odafigyelni, ha örökbe fogadnátok egy kutyust!

A kiskutya nem marad örökre kiskutya! 

A kiskutya előbb-utóbb megnő, kifejlett, felnőtt kutyává változik. Már a kezdetek sem lesznek egyszerűek, mivel a kiskutyák egészen a kamaszkoruk végéig hihetetlenül energikusak és az jellemző rájuk, hogy több az energiájuk, mint az eszük.

Nagyjából egész nap készen fog állni arra, hogy játsszon, rágjon, szaladgáljon. Az első együtt töltött hetek-hónapok nagyon fontosak, ilyenkor lehet kialakítani a kölcsönös bizalmat, és ilyenkor lehet megtenni az első intézkedéseket a kutyus megfelelő egészségügyi ellátása érdekében. Időzítsük be a kötelező oltásokat, tervezzük meg az élősködők elleni védekezés, alakítsuk ki a megfelelő étrendet, és kezdjük el a szobatisztaságra nevelést is (ha benti, vagy kinti/benti kutyáról van szó).

Ha örökbe fogadunk egy kutyát, mindenképpen tájékozódjunk előtte, kérjük ki bátran hozzáértő szakemberek véleményét a kutya méretéről, viselkedéséről, véletlenül se érjenek olyan meglepetések, hogy mi csak egy ölebet szerettünk volna, aki végül 40 kilósra nőtt meg!

A szobatisztaság nem magától jön

A kutya alapvetően nem szobába való, házőrző, kint van dolga, kint van a helye is. Az emberek viszont a legtöbb kutyát arra szoktatta, hogy bent legyen a házban. Sajnos már nem egy emberrel találkoztam, aki hazavitt egy kutyust, majd két nap múlva vissza is vitte a menhelyre, mert az állat nem volt szobatiszta – elképesztő, hogy valaki azt gondolja, hogy egy kutya szobatisztának születik.

A kutyáknak meg kell tanulniuk, hogy csak kint végezhetik el kisebb-nagyobb dolgaikat, ehhez pedig időre van szükségük – akár két-három óránként is ki kell mennünk vele, még éjszaka is, csak így lehetünk eredményesek.

A kutyák igénylik a mindennapos törődést

A kiskutyák többsége gyorsan tanul, de ehhez odafigyelésre és törődésre van szükség. Csak akkor vállaljunk be egy élő állatot, ha tudunk vele elég időt foglalkozni – el kell vinnünk sétálni, le kell mozgatnunk, játszani kell vele, ez mind-mind idő. A menhelyi kutyáknak ráadásul még több figyelemre van szükségük, mivel gyakran az esetükben sérült az emberekbe vetett bizalom.

Érdemes az első hetekben akár szabadságot is kivenni, hogy minél több időt tölthessünk újdonsült kedvencünkkel. A kiskutyáknak időre és stabil környezetre van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat, és kell még egy olyan személy, akire lehet falkavezérként tekinteni. Tanácsaink nem teljeskörűek, ha az örökbefogadás mellett döntötök, mindenképpen kérdezzetek meg szakértőt is a témával kapcsolatban!

2023. 12. 19.
Forrás: agraroldal.hu
Fotó: Freepik, fabrikasimf