Nyáron, a városi tévében büszkén számolt be Kárpáti István momentumos alpolgármester a részvételi költségvetés a tavalyi kiírásáról. Az akcióra szánt 8 millió forintot ezúttal is a város költségvetéséből különítették el, azonban idén senki nem nyert, csak vesztesei lettek az akciónak.

A részvételi gesztus értékelendő, azonban mértékét tekintve 2023-ban sem engedte ki a gyeplőt a kezéből a városvezetés, hiszen arányaiban 1000 forintból kevesebb mint 1 forintot bíztak a lakosság döntésére. A városházi vállalás az volt, hogy a legtöbb szavazatot begyűjtő lakossági fejlesztési ötletet a kivitelezésig kíséri majd az önkormányzat, állva annak költségeit, és a vele járó munkálatok megszervezését is.

AZTÁN JÖTT A FEKETELEVES

A szavazás lezárását követően egy internetes mémoldal videót tett közzé, melyben bemutatták, hogy a városháza által harmadik éve alkalmazott szavazórendszer milyen pofonegyszerű módszerrel játszható ki. A videó arra mutatott rá, hogy teljesen mindegy volt, hogy kinek az adószámával szavazott valaki az oldalon, sőt, akár csupán érvényesnek tűnő számsorozattal is bárki voksolhatott, és mindezt annyiszor meg is ismételhette, amíg kedvelt projektje a lista élére nem került.

A botrány kirobbanását döbbent csönd követte a városházán, majd a soron következő, októberi testületi ülésen Hiesz György polgármester így reagált, idézzük szó szerint: „Ha valóban valaki ezt meghackelte (a szavazást), és ez a Fidesz volt, akkor ezért, ha megvizsgáltatom, még büntetőfeljelentést is fogok tenni”.

SZÜRREÁLIS A KIJELENTÉS, KÉT OKBÓL IS

Egyrészt a jog értelmezésének sajátos módja az, ha csak akkor tesz fel – jelentést a polgármester, ha azzal a politikai ellenfele gyanúsítható. Másrészt azért, mert az élen végzett ötleteket éppen a baloldali politikustársai népszerűsítették nyilvánosan.

A novemberi testületi ülésre már meglepően visszafogott volt a polgármesteri hangnem, csak annyit közölt a testületi tagokkal, idézet újra: „Megnéztük, gyakorlatilag a saját szabályzatunk szerint a leszavazás után meg kell semmisíteni a folyamatot, tehát nem lehet visszaellenőrizni, hogy ténylegesen volt-e beavatkozás, volt-e csalás, vagy visszakövetkeztetni gépekre, hogy honnan érkeztek ezek a szavazatok”.

Tehát feljelentésről már szó sincs, sőt, már a vizsgálat lehetőségét is ellehetetlenítették. A 2023-as részvételi költségvetés tehát botrányos kudarcba fulladt a baloldali városvezetés amatőr megoldásainak köszönhetően, de kérdések azért maradtak. A korábbi két szavazás alkalmával is olyan eredmények születhettek, melyekre “rásegítettek” a kívánt eredmény érdekében? Véletlen-e, hogy Dr. Szén Gabriella (DK) képviselő által nyilvánosan favorizált falfestmény futott be idén az első helyre? Ki vállalta ezért a monumentális bukásért a felelősséget, számon kértek-e valakit, mennyibe került ez a kudarcos akció?

A feljelentésre és a számonkérésre vonatkozó kérdéseinket feltettük a városházának, a válaszból pedig kiderült, a jegyzőnek nincs tudomása a korábban belengetett feljelentésről. Talán nem véletlenül.

2024. 01. 09.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter