Szókovács Péter, a Városom, szeretlek Egyesület (VSZE) polgármesterjelöltje apró, de – ahogyan fogalmazott – szívből jövő ajándékkal lepte meg a gyöngyösi polgárőröket.

A polgárőrség 1991-ben kezdte meg működését hazánkban, s azóta igazi mozgalommá nőtte ki magát. Jelenleg több mint 65 ezren teljesítenek önkéntes, a közösség érdekében vállalt, térítésmentes szolgálatot Magyarországon. Eltűnt személyek felkutatásában, tömegrendezvények biztosításában, vagy épp az iskolakezdés alkalmával segítik a rendőrség munkáját, de az évek során határvédelmi feladatokban is helytálltak. Magyarország kormánya komoly támogatást nyújt az egyesületeknek, hiszen az anyagi feltételek biztosítása mellett gépkocsikkal, segédmotorokkal és kerékpárokkal támogatták már a polgárőröket. A 2023-as támogatásoknak köszönhetően több mint 2100 személygépkocsi és új elektromos robogó segíti őket az eredményes szolgálatban.

„Polgárőreink komoly és pótolhatatlan munkát végeznek a gyöngyösiek és a környékbeli településeken élők közbiztonságáért is. Hálásak vagyunk az erőfeszítéseikért, a munkájukért, melyet önkéntesen, szabadidejükben, a nap 24 órájában végeznek. Ezért is gondolta úgy egyesületünk, hogy köszönetet mond egy apró gesztussal”

– fogalmazott Szókovács Péter.

Az ajándékot a két gyöngyösi polgárőr egyesület vezetője, Medve Orsolya, valamint Juhász Gábor vette át. Kollégáik nevében köszönetet mondtak a meglepetésért, s hangsúlyozták, büszkék csapatuk tagjaira, hiszen mindannyian igen komolyan veszik ezt az önkéntes feladatot. Közlekedési és bűnmegelőzési akciókban vesznek részt, de küzdenek a mezei lopások és az illegális szemétlerakás ellen is, s ha kell, akár éjfélkor is elindulnak szolgálni, és reggelig munkálkodnak.

Két gyöngyösi polgárőregyesültnél több mint 50 termoszt talált gazdára, az ajándékokat Medve Orsolya és Juhász Gábor vette át.

Szókovács Péter a termoszok átadása alkalmával hangsúlyozta, a polgárőrök egyik legfőbb célja, hogy az itt élők biztonságban érezhessék magukat, s polgármesterjelöltként – csapatával, a képviselőjelöltekkel karöltve – szintén a zászlajukra tűzték Gyöngyös közbiztonságának javítását. „Polgárőreink együttműködnek a hivatalos szervekkel, s a gyöngyösi városrendészettel is. Számos eseményen, rendezvényen komoly feladatot látnak el, mely tiszteletreméltó.

A közbiztonság tekintetében azonban bőven van még teendő. Véleményem szerint Gyöngyösön akkor érhetünk el pozitív változást ezen a téren, ha a hivatalos szervek, a városvezetés, az önkéntesek, a polgárőrök és a városrendészet közös stratégia mentén dolgozik. Olyan konszenzust kell kialakítani, amelyet mindenki alapértéknek tekint”

– hangsúlyozta Szókovács Péter.  Hozzátette, hogy január 1-vel – a testület döntése értelmében – átalakult a gyöngyösi városrendészet.

„Az új felállásban kiválik az önkormányzat kötelékéből a városrendészet, mely sok bizonytalan tényezőt rejthet magában. Találkozót kezdeményeztem Ferenczy Dániellel, a városrendészet vezetőjével, hiszen egyelőre kérdéses például az, hogy a testület ezentúl hogyan láthat majd bele a városrendészet működésébe. Az új felállásban az alapfeladatokkal párhuzamosan, milyen további feladatokat látnak majd el, hogyan és miből fogják őket finanszírozni? A létszám bővítése, a jelenlegi munkatársak és az új kollégák bérstruktúrája hogyan alakul át”

– tette fel a kérdést Szókovács Péter. Hangsúlyozta: abban bíznak, hogy az új felállás pozitív változásokat eredményez, majd hozzátette, a Városom, szeretlek Egyesület konstruktív együttműködésére a jövőben is számíthat a városrendészet.

 

2024. január 20.

Korepta Lilla

Fotó: Lénárt Márton