A rendkívüli időjárási helyzetben végzett kiemelkedő helytállása elismeréséül Dobre Attila tűzoltó alezredesnek, a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjének a Rendkívüli helytállásért érdemjel ezüst fokozatát adományozta Dr. Pintér Sándor belügyminiszter, 2017. június 27-én.

Heves megyében, 2017. április 19. és április 22. között, a rendkívüli időjárás következtében a Felső-Mátrában és a Bükk hegység egyes területein az utak járhatatlanná váltak részben a havazás következtében, de döntően azért, mert a közutakat övező fák tömegesen dőltek az utakra, ezzel ellehetetlenítve a közlekedést és egyben rendkívül megnehezítve a beavatkozó erők kárfelszámolási tevékenységét. Ennek következtében több százan rekedtek a Felső-Mátra különböző településrészein. A kidőlő fák sok helyen villanyvezetékekre dőltek, azokat leszakították, így nagyszámú fogyasztási helyen szűnt meg az áramszolgáltatás – olvasható a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Mint írják, a tűzoltósági felügyelő helyszíni műveletirányítóként már április 19-től az érintett műveleti területen teljesített szolgálatot összekötőként, ahol azonnal megkezdte a területen dolgozó társszervek munkájának összehangolását, koordinálását. Elkezdődött a hóréteg borította utak megtisztítása a Magyar Közút Nonprofit Kft. és az Egererdő Zrt. együttműködésével, több esetben kellett az erdőben rekedt, életveszélyes helyzetbe került emberek mentését megszervezni. Az elzárt településeken, az áram nélkül maradt házakban megkezdődött az élelmiszer, gyógyszer és az üzemanyag utánpótlása a rendőrség és a Kékes Kutató-Mentő Alapítvánnyal közösen. Külön nehézséget jelentett a kórházi ellátásra szoruló betegek, valamint a galyatetői szállodákban rekedt mintegy 160 ember lejuttatása a hegyekről. A szállodák vendégeit április 21-én a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltói, valamint a Kékes Kutató Mentő Alapítvány önkéntesei felvezetéssel biztonságos helyre kísérték. A konvoj megszervezése, a társszervekkel való összehangolása és lebonyolítása Dobre Attila tűzoltó alezredes munkáját dicséri.

Ötvenedik születésnapja alkalmából a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője ajándéktárgyat adományozott Koklács László tűzoltó őrnagy, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletvezetője részére.

Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: MTI