Parád Nagyközség Önkormányzata idén immár 30. alkalommal tartotta meg a palóc kultúra hagyományait, gasztronómiai-, ének- és néptáncörökségét bemutató és továbbvivő Palócnapokat Parádon és Parádfürdőn.

A rendezvény fővédnöke dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár és Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Mudriczki József, a házigazda település polgármestere elmondta: a Horváth László közbenjárása az Emberi Erőforrások Minisztériuma több millió forint támogatást nyújtott a 3 napos rendezvény megvalósításához.

A rendezvény első napján nyílt meg a Palóc csodák elnevezésű iparművészeti tárlat, mely tradicionális palóc viseleteket és babákat mutatott be az érdeklődőknek. Felléptek a parádi óvodások, a Palócka Néptánccsoport, a helyi művészeti iskola táncosai és a roma nemzetiségi önkormányzat Tűzmadarak elnevezésű tánccsoportja.

Társrendezvény is csatlakozott a palócokhoz: megnyitotta kapuit a 26. Heves Megyei Vadásznap is. Látványos főzőshow-val, vadászkutya-és sólyombemutatóval kedveskedtek a Parádra látogatóknak.

Horváth László a megnyitón, az 1000 tagú kórus körében kiemelte: a hagyományt nem ápolni vagy őrizni, hanem művelni, és tevékenyen megélni kell. 130 évvel ezelőtt dr. Hanák Kolos gyöngyösi ügyvéd jelölte ki az első turistaösvényt a Mátrában. A Mátrában 130 év turisztikával kapcsolatos tudása sűrűsödik össze, a palócok vendégszeretők, kedvesek és nyitottak – hangsúlyozta a képviselő, majd Mátra részletes kalauza című, 1930-ban megjelent kiadványból idézett. Palócnapi megnyitó beszédét a képviselő Babits Mihály: A második ének (1928) című versének soraival zárta. Ezt követően csendült fel Szakács Józsefné vezényletével, az „1000” tagú kórus éneke Vass Lajos karnagy emlékére.

Szombaton huszár- és lovasbemutató, népi ételek kóstolója, valamint kézműves termékek és ételek vására is színesítette a programot, a gyerekeknek nép játszóteret építettek. A Parádfürdői Állami Kórház munkatársai ingyenes szűrővizsgálatokat szerveztek. A „Palócföld legédesebb asszonya” címért pedig süteménysütő versenyre nevezhették a legfinomabb édességeket.

A Palócnapokra vasárnap is érdemes volt ellátogatni. Az elmúlt 30 év palócföldi vigasságairól szóló fotókiállítást rendeztek be, délután táncbemutató és fúvószenekari koncert volt, este 8 órától pedig a Freskó Étterem szabadtéri színpadán Csiky Gergely: A nagymama című művét adták elő.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Gál Gábor