Az idősekre utazó trükkös tolvajok nagy ívben kerülik Nagyvisnyót, ebben szerepet játszhat, hogy egy volt rendőr áll a falu élén. Csőgér Bálint polgármester arra is figyelmeztet: a fűtési szezon előtt vigyázzunk, mert a vizes fával, poros szénnel házaló árusok könnyen átverhetnek.

A Borsodból „portyázó” tolvajokat hamar fülön csípik Nagyvisnyón. Megesett, hogy ugyanabba a boltba sorozatban háromszor is betörtek, de a körzeti megbízott és a polgárőrök lesben álltak, és elkapták az illetőt. A közbiztonságot évek szívós munkájával úgy megerősítették, hogy évente fél tucat eset, ha történik. Ebben már az is benne van, ha Pista bácsi kapatosan végigbiciklizik a falun… Csőgér Bálint polgármestertől megtudtuk: profi térfigyelő kamerákat állítottak, így előfordult, hogy máshol történt bűncselekmény elkövetőjét is ők azonosították. Sokat számít, hogy helyben lakik a mindig hadra fogható körzeti megbízott, az autóval felszerelt polgárőrség pedig 10-15 főt számlál. Bárki hívhatja a polgármestert is, azt se bánja, ha éjjel kettőkor ugrasztják ki az ágyból, mert gyanús mozgást észlelnek az amúgy csendes településen.

A felvilágosító munkának köszönhetően a helybeli idősek már nem dőlnek be a házaló kereskedőknek, akikből az alkalom tolvajt csinálhat. A mozgóárusokat azonban az önkormányzat nem tilthatja ki a faluból, így előfordult, hogy számla és hiteles mérleg nélkül árusítottak. A fűtési szezon előtt az „alkalmi vételt” kínáló, fával és szénnel házaló árusoktól óv a polgármester. Gyakran nem adnak számlát, és ha utóbb kiderül, hogy kevesebb tüzelőt borítottak le a kocsiról, már bottal üthetik a nyomukat. Érdemesebb hát a helybeli kereskedőktől venni, illetve Szilvásváradról hozatni a garantált minőségű tűzifát. Arra is felhívja a nyugdíjasok figyelmét: ne tartsák otthon, a „párnacihában” a megtakarításukat, és a nyugdíjukat inkább számlára kérjék. Ha csak néhány napra, egy hétre való készpénzt tartanak maguknál, kevésbé vonzó célpont lesznek a bűnözőknek.

Szerző: KékesOnline
Fotó