Dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke a mátrai település honvédelmi igazgatás területén végzett kiemelkedő munkáját ismerte el.

Stuller Andrással, Magyarország legmagasabban fekvő településének polgármesterével a kitüntetés kapcsán beszélgettük.

– Milyen feladatokat kell ellátniuk a Felső-Mátrában, milyen különleges helyzetekkel találkoznak?

Számukra természetesen a nagy mennyiségű hó jelenti a legnagyobb kihívást. Emlékezetes marad számunkra a 2017 tavaszán lehullott 60-80 cm-es hó által okozott helyzet, amelyen csak komoly összefogással, gyors intézkedések sorozatával tudtunk úrrá lenni. Hivatásosok és civilek közösen segítették a mentési, kárelhárítási munkálatokat.

– Mi jelenthet megoldást hosszú távon?

A biztonságos közlekedés áramszolgáltatás mindennek az alapja, szélsőséges időjárási viszonyok esetén ezek fenntartása jelenti számunkra a legfontosabb feladatot. Horváth László, a térség országgyűlési képviselője munkájának köszönhetően már kormányhatározat is született a sérülékeny légkábelek cseréjére. Ez a terepviszonyok miatt műszakilag igen bonyolult feladat, nem is könnyen lehet rá kivitelezőt találni. A csere egyébként nemcsak az időjárás okozta problémákat oldja meg, hanem környezetvédelmi szempontból is kiemelt jelentőségű. Ez az itt élők és az itt dolgozó szolgáltatók mellett az egyre nagyobb számban hozzánk érkező vendégek, turisták, síelők számára is fontos lépés.

Fotó: Komka Péter

– A 2017-es eset kirívónak minősül vagy emlékszik hasonlóra az elmúlt időszakból?

1994 óta, azaz idén már 25 éve vagyok polgármester, s azt tapasztaltam, hogy 2-3 évente köszönt ránk olyan téli szezon, amely az átlagosnál több feladatot ró ránk. A két évvel ezelőtti eset kirívó volt, hiszen tavasszal jött a hó, s a zöldellő ágakon lerakódott teher miatt sok fa dőlt ki. A sérült szolgáltatások helyreállítása természetesen azonnal megkezdődött, az érintett szervek példásan együttműködtek a gyors megoldás érdekében.

Szerző: Kékes Online
Fotó: kormanyhivatal.hu