Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Hagyományaikhoz hívén idén is gazdasági évnyitót rendezett a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az egri Gárdonyi Géza Színházban. A 25 éves jubileumát ünneplő szervezet ünnepségén növekvő GDP mellett szóba került a digitális világ fejlődése és a mesterséges intelligencia is.

1994 novemberében alakult meg a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – emlékezett vissza az ünnepségen annak jelenlegi elnöke. Dr. Bánhidy Péter elmondta: akkor körül-belül 5000 gazdálkodó szervezet volt a megyében. Ennél azonban sokkal régebbi, történelmi események is említhetőek: 160 évvel ezelőtt a Budai Helytartó Tanács kiadta a Heves Vármegyei Gazdasági Egyesület működési engedélyét, ezzel vált törvényessé annak működése, amelyet 1858. március 8-án alapítottak meg a gyöngyösi kaszinó épületében. Ez az akkor Magyarország területén a legjelentősebb gazdasági egyesületek közé tartozott, jóváhagyása idején 300 tagja volt, többek között Bartakovics Béla egri érsek, a gyöngyösi kórház alapító-igazgatója, főorvosa dr. Horner (Vezekényi) István, aki később elnöke is lett – mesélt a múltról a jelenlegi vezető. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a Heves megyei székhelyű vállalatok ipari teljesítménye 6 százalékkal emelkedett 2018-ban – hívta fel végül a nagyszerű adatra a figyelmet dr. Bánhidy Péter.

Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke

A digitális transzformáció című előadásában dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke bemutatta a gyors fejlődés előnyeit. Emlékeztetett: idén lesz 50 éve, hogy ember szállt le a Holdra, a magunk mögött hagyott fél évszázad pedig hihetetlen fejlődést hozott. A zsebünkben lapuló mobiltelefon nagyobb számítástechnikai kapacitással rendelkezik, mint annak idején a Holdra szálláshoz felhasznált informatikai háttér – hozta példának. Hihetetlennek tűnő állítás, hogy egy mostani mobiltelefon átlagos képessége az százszorosa, ezerszerese az annak idején megépült legnagyobb számítógépének, ebből a gyors fejlődésből pedig következik a kérdés, hogy a digitalizációt hogyan fogjuk fel. A legfontosabb ebben az összefüggésben az esély, a lehetőség: át tudunk lépni evolúciós lépcsőfokokat, fel tudunk zárkózni a világhoz az iparban is, de az egyén szintjén is: elég csak a nemrég még futurisztikus ötletnek ható, de mára már létező fordítóprogramokra gondolni – említett példát az országos elnök. Az MKIK elnöke szerint nagy jelentősége van annak a kormányzati célnak, hogy a 2020-as évek elejére Magyarország az EU tíz legfejlettebb tagjai közé kerüljön a mesterséges intelligencia, illetve az 5G fejlesztések terén.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Dr. Mérő László, az ELTE Pszichológiai Intézet docense a rendezvényen ismertette a mesterséges intelligencia legújabb vívmányait. Már 1997-ben legyőzte a számítógép a sakkvilágbajnokot, Garri Kimovics Kaszparovot – emlékeztetett. Ezután ugyan lassult a programok fejlődése, de korántsem állt le – fejtette ki. A sakk után a Go játékkal is hasonló tendencia mutatkozott meg, 2016-ban győzött a gép. Mostanra a gépek már egymás ellen is tudnak játszani, úgy hogy közben tanulnak is. Óriási lehetőséget jelent ez a fejlődés az iparban.

2019. január 18.

Szerző: Kékes Online, Bodnár Ádám

Fotó: www.hkik.hu, Szántó György