Egy hét alatt közel kétszeresére nőtt az influenzások száma megyénkben, január 21. és 27. között már 2430 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek aránya járvány-küszöb érték fölötti, magas influenza aktivitást mutat. Főleg a 14 év alatti korosztályt érinti a járvány, egy óvodából halmozódásról is érkezett jelentés. Heves megye négy fekvőbeteg ellátó intézményében teljes körű látogatási tilalom van.

Az influenzafigyelő szolgálatban résztvevő megyei praxisokból származó adatok alapján készített becslés szerint 2019. január 21. és január 27. között 2.430 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Az orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:

• A betegek 50,9%-a 14 éven aluli korcsoportból került ki. A megbetegedések leginkább a 3-5 évesek (16,3%), a 6-9 évesek (17,5%) és a 10-14 (13,8%) évesek korosztályát érintették, de valamennyi korcsoportból jelentettek megbetegedéseket.
• A 14 éven felüliek közül került ki a betegek 49,1%-a. Ezen belül 14,8% a 15-24 évesek, 8,4% a 25-34 évesek, 21,2%-a a 35-59 évesek, 4,7%-a a 60 éven felüliek korosztályába tartozott.

Heves megyében a 4. héten a 100 000 lakosra jutó, influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek aránya járvány-küszöb érték fölötti, magas influenza aktivitást mutat.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 4. héten egy vidéki óvodából érkezett jelentés. A megbetegedettek közül két gyermek orr/garat-váladékának vizsgálata jelenleg az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályán folyamatban van.

Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat sentinel orvosai virológiai vizsgálatra 4 betegtől küldtek be mintát az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára, három minta negatívnak bizonyult, egy mintából Influenza A (H1) vírus volt azonosítható.

A Mátrai Gyógyintézetben három beteg vizsgálati anyagában mutatták ki az Influenza A vírust.

Heves megye négy fekvőbeteg ellátó intézetének vezetője rendelt el látogatási tilalmat:

– Mátrai Gyógyintézet (Mátraháza)
– Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet (Hatvan)
– Bugát Pál Kórház (Gyöngyös)
– Markhot Ferenc Kórház (Eger)

A tilalom az intézmények teljes területét, valamennyi osztályát érinti.

A szezonális influenza elleni védekezésben kiemelt jelentőségű néhány alapvető higiénés szabály betartása, amelyek segítenek csökkenteni a fertőződés, illetve a fertőzés továbbadásának veszélyét:

• A legfontosabb, hogy aki influenzaszerű tüneteket észlel magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől!

• Megfelelő higiéniai etikett alkalmazása köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál – használjon eldobható papírzsebkendőt!

• A használt zsebkendőt azonnal helyezze a táskájába, vagy zárható szemeteszsákba!

• A gyakori meleg vizes – szappanos kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.

• Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete, egere, telefon, távirányító, villanykapcsoló felülete, kilincs, WC-lehúzó stb.)!

• Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről!

• Járvány esetén lehetőség szerint kerülje azokat a helyeket, ahol sok ember megfordul, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, közlekedési eszközök, liftek használatát. Ha mód van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Egészséges, változatos étrenddel, rendszeres testmozgással támogathatja immunrendszerét!

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal
Fotó: pixabay