A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont zsúfolásig telt lovardájában barátai, munkatársai, tanítványai, tisztelői búcsúztak Dallos Andortól, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad elhunyt igazgatójától, a hazai és nemzetközi lovasélet kiemelkedő személyiségétől január 25-én. Az emlékezők között Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke, valamint honi sport-, társadalmi-, politikai életünk személyiségei is lerótták tiszteletüket.

Dr. Nagy István agrárminiszter búcsúbeszédében kiemelte: Dallos Andor élete összefonódott a lipicai lófajtával, a szilvásváradi ménessel, a gazdasággal, a fogathajtó sporttal. A hagyományos lipicai fajta értékes genetikai állományát, a tenyésztési hagyományokat a mai kor követelményei szerint vitte tovább. Szakértelmének, a szakmája iránti alázatának köszönhetően a Bükk fehér sziklái közül számos ló került a nemzetközi fogathajtó sportba, lett Európa-bajnok és nagydíjas ló. „Tanított és elkötelezett volt. Szolgált. Dallos Andor példája mindannyiunk számára követendő. Elvesztése a mi veszteségünk, amely egyben hatalmas feladatot ró ránk: megőrizni, gyarapítani mindazon értékeket, melyeket ránk hagyott, hogy egyszer mi is hasonlóak lehessünk őhozzá” – mondta az agrárminiszter.

Elhivatott volt, maximalista és tisztességes. Példát adott. Szakmaszeretetre, a tenyésztő-művészet rejtelmeinek felfedezésére tanította munkatársait. Ha egyáltalán lehetett olyan valami, amit ő nem ismert a lovak körül, akkor azt nem is érdemes tudni” – mondta Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke. Amit céljának, küldetésének tartott, az ma valóság: munkásságának kiemelkedő eredménye az állami támogatásból épített, 2018-ban átadott, nemzetközi léptékű Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont lovas-szakmai munkáinak irányítása, egyedi, különleges színvonalas programjainak szervezése. „Konkrétan és részletesen megbeszéltük, rögzítettük a Szövetség és a Ménesgazdaság, valamint a Lovasközpont együttműködésének útját, módját. Többek között – ha felépül a négy évszakos fogathajtó maratonpálya – valóra váltjuk dédelgetett álmát, megpályázzuk és fogathajtó világbajnokságot rendezünk Szilvásváradon. Pályáját befutotta. Nem panaszkodott. Büszkén, Lovasemberhez méltóan ment el. Az építőkövek, amelyeket lerakott – itt maradnak. Hagyatékát belső csendünkben is nagyra tartjuk, elismerjük, megőrizzük, gondozzuk – mondotta a Magyar Lovas Szövetség elnöke.

Mátyus Zsuzsanna a közösen szervezett, sikeres versenyekre emlékezett és felidézte azt a kereken három és fél évtizede volt időszakot, amikor Dallos Andor gyakornokként Szilvásváradra érkezett. „Dolgos, szorgalmas, ügyes gyerek. Akár még lovasember is lehet belőle” – kapta meg első fizetségét akkori főnökétől, Mátyus Viktortól. „Lovas Ember lett, a szó legnemesebb értelmében. Génjeiben hordozta a természet szeretetét, a lovakhoz való elmélyült, misztikus kötődését. Tartása volt, erő, szorgalom, elhivatottság, diplomáciai érzék volt a sajátja. Igazi vezető, vezér egyéniség” – emlékezett Mátyus Zsuzsanna.

Dr. Pataki Balázs Dallos Andor gazdag szakmai útját méltatta, közben felvezették az eltávozott nagy sikerű kedvenc, Európa-hírű fedező ménjeit. Dallos Andor tenyésztő munkássága nemzetközi kisugárzású. Bő negyedszázad alatt a Ménesgazdaságban kereken 1000 lipicai csikó született. 49 fedezőmént, közülük öt törzsmént és 112 törzskancát neveltek. A hagyományos kancacsaládokat és ménesvonalakat megőrizte, gazdagította. Tenyésztési hatóság, tenyésztő egyesület, törzskönyvező szervezet, szakmai bizottság felállítását javasolta, – a Ménesgazdaság szakembereinek bevonásával. Angliai tapasztalatok alapján 19 alkalommal szervezte a nemzetközi lóárverést. Munkatársaival nagydíjas lovak sorát tenyésztette. 2006-tól sikeresen irányította a marócpusztai gidrán ménes tenyésztői munkáját, ahol 2018-ig 173 csikó született. Munkásságát a lipicai tenyésztőélet is nagyra értékelte: a Nemzetközi Lipicai Szövetség (LIF) két alkalommal első alelnökévé választotta.

Dallos Gyula a barátok nevében búcsúzott: „Életed középpontjában a családod és a hivatásod állt. Sok emberért dolgoztál és sokszor mások helyett is. Igazgatói pozíciódat – az élet rendje és módja szerint – betöltik, de Téged nem lehet helyettesíteni, mert amit Te tettél, ahhoz Dallos Bandinak kellett születni. Hittel vallom, hogy igenis vannak pótolhatatlan emberek, és Te az vagy. A munkáról, a feladatról, a szakmáról alkotott filozófiánk egybecsengése felért egy jó rokoni kapcsolattal. Közted és Marci unokád közötti mély, megérintő viszony a nagyszülő-unoka kapcsolat utolérhetetlen, felemelő példája volt. A családoddal együtt barátaid közül az utolsó pillanatig foghattuk a kezedet: orvos barátod Flóris Pista, vadász barátod Hegedűs Csabi, Goller Alexék, a Lázár Fivérek és Fehér Karcsi bátyád. 35 éves munkásságodat egy gondolatkörben így summázhatom: azt a hivatást, amit rajongásig szeretünk, azt nem lehet abbahagyni, abba nem lehet belefáradni, abba csak bele lehet halni! Ahogy Te tetted Andor„– mondotta Dallos Gyula.

Szívszorongató látvány volt, amikor az arénába berobbantak azok a gyönyörű anyakancák, amelyek létüket Dallos Andor tenyésztői munkásságának is köszönhetik. Megálltak a gyászkeretes kép előtt, ott, ahonnan gazdájuk nem is olyan régen a lóárverést vezényelte… Sasvári Sándor Jászai Mari díjas színművész az Operaház fantomja című musicalból elénekelte az elhunyt kedvenc dalát. A vadászkürt hangjai mellett megrendülten búcsúztunk…

2019. január 30.

Forrás és fotó: www.riderline.hu, írta: Prof. Dr. Fehér Károly