A fiatalon elhunyt gyöngyösi hegymászó, Kiss Péter tiszteletére ez év májusában kiállítás nyílt a Mátra Múzeumban. A tárlatot decemberig több mint 22 ezren látták, a záróeseményen pedig a magyar hegymászás ikonikus alakjai is tiszteletüket tették. Hivatásról, a hegyek és a természet tanításáról is beszéltek a közönségtalálkozón.

Nedeczky Júlia az első magyar nő, aki felmászott a világ 14 nyolcezresének egyikére. 20 évvel ezelőtt Erőss Zsolttal indult el arra az expedícióra, melynek során feljutott a Gaserbrum II 8035 méteres csúcsára. Júlia sok más mellett arról is beszélt, hogy a nyolcezres hegyek között értette meg, milyen parányi teremtmény az ember.

Szendrő Szabolcs az egyik legeredményesebb magyar hegymászó, aki sok útjára vitte magával fényképezőgépét is, s örökítette meg a hegyek varázslatos szépségét. Fiatalon, egy baleset következtében veszítette el az egyik lábát, a csúcsok felé már protézissel indult el. Azt mondja, kezdetben csak kevesen hittek benne, de ő mindig is tudta, hogy képes arra, amit mások lehetetlennek tartanak.

Kollár Lajos is igazi legendája a hegymászásnak. A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozatot hozta létre 2003-ban Erőss Zsolttal és Mécs Lászlóval. Kollár Lajos járt az Alpokban, a Tátrában, mászott a Kaukázusban, de az igazi szerelme mindig is a sarkvidék volt. 2001-ben Kiss Csabával kiegészülve keresztülsíelte a Grönlandot.

A Hír Tv Radar című magazinműsorának riportja:

2023. december 16.

Hír Tv, Korepta Lilla