Dr. Deme Mariann 2001 óta szolgál a gyöngyösi rendőrkapitányságon. Több területen is munkálkodott, jelenleg az igazgatásrendészeti osztály kiemelt főelőadója, s közlekedési baleseteket vizsgál. Azt mondja, hálás és szerencsésnek érzi magát, hiszen a hivatása során olyan vezetőkkel és kollégákkal dolgozhatott együtt, akik folyamatos fejlődésre sarkallták, s utat és követendő példát mutattak számára nemcsak a szakmában, de emberileg is.

Pályája kezdetén Mariann hat éven át járőrként dolgozott Gyöngyösön, majd a közlekedésrendészeti, később pedig az igazgatásrendészeti osztályon állt munkába. Mint mondja, a kezdetektől tudatosan képezte magát, így munka mellett elvégezte a rendőrtiszti főiskolát, s idővel jogi diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. „Mindig is nagy volt bennem a tudásvágy, s az motivált, hogy komplexebb tudással rendelkezzem. Szerettem volna jobban megérteni az eseteket, s arra törekedtem, hogy a tudásom legjavával, a saját elvárásaimnak megfelelően jól és színvonalasan végezzem a munkám. Szerencsésnek érzem magam, hiszen egyrészt megtaláltam azt a területet, ami minden nap új kihívást tartogat és kíváncsivá is tesz. Másrészt olyan nagyszerű emberi példák voltak előttem a tanulmányaim és a munkám során is, amelyeket szerettem volna követni. Akik előttem jártak a hivatást tekintve, nemcsak kiváló munkát tettek le az asztalra, de átadták a hivatástudatukat is, és én mindig is szerettem volna hozzájuk felnőni. Az elődeim nagy lökéseket adtak számomra, sok mindenkinek tartozom köszönettel azért, ahová eljutottam” – fogalmaz Mariann. Hozzáteszi, a fő profilja jelenleg a közlekedési balesetek vizsgálata, de szabálysértésekben is vizsgálati munkát folytat. „A helyszíni munkát az egyenruhás kollégák végzik, ezt követően kerül hozzám egy-egy ügy iratanyaga. Örülök, hogy a munkát egy összetartó, összeszokott, tapasztat és nagy rutinnal rendelkező csapattal végezhetem” – mondja.

Mariann a két évtized során szerzett tapasztalatai alapján azt mondja, jóval nagyobb figyelemre, toleranciára és tudatosságra lenne szükség az utakon. „Tízből kilenc baleset emberi tényezőnek köszönhető, ezt sokkal jobban kellene tudatosítania önmagában mindenkinek, aki volán mögé ül. Amíg valaki nem vállal felelősséget a tetteiért, a romló statisztikai adatok sajnos megmaradnak” – hangsúlyozza. Mariann azt is hozzáteszi, fontos, hogy a biztonságos közlekedésre már gyermekeinket is megtanítsuk. „Sok mindent láttam az elmúlt 17 éveben, olyan baleseteknél és tragédiáknál is jelen voltam, melyek egy életen át elkísérnek. Mióta megszülettek a gyermekeim, még fontosabbnak tartom, hogy már egészen kicsi korban tanítgassuk a helyes közlekedés szabályait. De ami ettől is fontosabb, mi magunk járjunk el jó példával a gyermekeink előtt!”

 

2023. október 21.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás