Handzó Tamás, címzetes rendőr főtörzszászlós több mint két évtizede vigyázza a Mátrában élők és oda érkezők biztonságát. Azt mondja, hálás, hogy hazánk legszebb vidékén teljesíthet szolgálatot. A Mátra végeláthatatlan csodáinak szerelmese, de van még valami, ami még gyermekkorában ejtette rabul. Otthonának egyik szobáját több tucat kisvonat lakja.

Handzó Tamás az iskola elvégzése után, 1997-ben lett a Heves Megyei Rendőrfőkapitányság járőre, majd később címzetes rendőr főtörzszászlós. Gyöngyösön és a Mátrában 2002-ben állt szolgálatba, jelenleg Mátraszentimre körzeti megbízottja. Hozzá tartoznak a Felső-Mátra települései, elsősorban bűncselekmények felderítésében, szabálysértések megelőzésében vesz részt. Azt mondja, az egyik emlékezetes esete az volt, amikor egy kocsiban 15 darab közúti jelzőtábla oszlopa lapult, s neki sikerült tetten érnie azokat, akik begyűjtötték ezeket. De rendre segít az eltévedt túrázóknak, s együttműködik a Kékes Kutató-mentő Csapat tagjaival is, akikkel számos eredményes akciót hajtottak végre. „A Mátra minden évszakban jelentős turisztikai célpont, az ide érkezők biztonságáért jómagam is felelek. Ha valaki bajba kerül, s felhívja a 112-t, engem riasztanak.

Amikor olyan sérülthöz kell menni, aki nehezen megközelíthető helyen található, a kutató-mentő csapat tagjaival karöltve indulunk bevetésre. Eszközeik, például quadjaik jó szolgálatot tettek például akkor is, amikor egy bokatöröttet mentettünk a Csörgő-völgyből” – mondja Tamás, aki úgy ismeri már a Mátrát, mint a tenyerét. Azoknak viszont, akik kevésbé tájékozottak a területen, van néhány jó tanácsa. „Ezúton is szeretném hangsúlyozni, hogy a Mátrába felkészülten érdemes érkezni. Fontos a megfelelő öltözék, például a lábbeli, de legyen a hátizsákban elemlámpa, felöltött mobiltelefon, és papír alapú térkép is. A kijelölt túraútvonalakról nem érdemes letérni, s ha valaki eltéved vagy bajba kerül, fontos szabály az is, hogy lehetőleg maradjon egy helyben, hiszen mozgó személyre nehezebb rábukkanni.”

Tamás nemcsak a Mátra szerelmese, de gyermekkora óta a villanyvasutakat is gyűjti. Otthona egyik szobáját több mint 100 teherkocsi, 8-10 személykocsi szett és többek közt 20 mozdony lakja.

„Bár a munkám mellett kevés idő jut a hobbira, ha van egy kis szabadidőm, olykor reggeltől estig elvagyok ezekkel a járgányokkal. Ez az elfoglaltság visszarepít a gyermekkoromba, a család néha meg is jegyzi viccesen, hogy annyit tudok szöszmötölni a mozdonyokkal, mint egy óvodás kisgyermek” – meséli mosolyogva. És ha már gyermekek, megtudjuk, hogy Tamás évek óta oktat 7-14 éves gyerkőcöket a biciklis közlekedés szabályaira. Mindemellett versenyeken is jeleskedik, a Biztonsággal, kék lámpával szakmai megméretésen rendre a dobogó második, harmadik fokára állhat fel a Mátra rendőre.

 

2023. szeptember 8.

Korepta Lilla

Fotó: beküldött