Szabad Zoltán – nem mindennapi hivatása során – több tízezer elhunyt családjával találkozott már. A gyöngyösi kórház vezető boncmesterével a gyászfeldolgozásról és az erőt adó hitről is beszélgetett a Hír Tv Radar című műsorának stábja.

Szabad Zoltánt kanyargós út vezette nem mindennapi hivatása felé, felnőttként döntötte el, hogy változtat addigi életén, s a vendéglátásból az egészségügy felé fordult. A gyöngyösi Bugát Pál Kórház patológiájára 2006-ban érkezett, s ahogyan fogalmaz, amikor belépett, szinte azonnal tudta, hogy boncmester szeretne lenni.

“Lenyűgözött az a szakmai munka, ami tulajdonképpen az élet tudománya is.

De itt értettem meg igazán azt is, hogy minden egyes ember egyenlő. Nem számít a vallás, a rang, a vagyon.

S ugyanez igaz a hozzátartozókra is! Mindenki gyászol, mindenki mély fájdalommal a lelkében érkezik hozzám, az én kötelességem pedig az, hogy mindenkinek segítséget, vigaszt nyújtsak és válaszokat adjak a kérdésekre” – mondja.

Merthogy a fájdalom, a kétségbeesés mellett talán kérdésekből van a legtöbb a gyász első pillanataiban és Zoltán szerint az útmutatás, a segítő kéz nemcsak megnyugvást adhat, de a gyászfeldolgozásban is jelentős szerepe van.

2006 óta több tízezer elhunyt családjával találkozott, s szinte kivétel nélkül, mindig elhangzik egy mondat: Bárcsak lenne még időnk, csak egyszer beszélhetnénk még, és ölelhetnénk egymást!

„Mindenkiben igyekszem erősíteni, hogy csupán két dolgot kell kérnünk a Jó Istentől a boldogsághoz: egészséget és, ahogyan Ákos énekli egy dalában: Nem kérek mást, csak elég időt!

Ezúton is arra biztatok mindenkit, tudatosan törekedjen arra, hogy a munka ne élvezzen elsőbbséget a családnál, mutassuk ki a szeretetünket egymás felé és adjunk hálát minden egyes együtt töltött percért!”

 

2023. november 2.

Hír Tv, Korepta Lilla