Első alkalommal rendez jótékonysági bált a Gyöngyös Város és Környéke Tűzvédelméért Alapítvány, melyet a térség biztonságáért dolgozó tűzoltók támogatására hozott létre az önkormányzat. Megkérdeztük a rendezvény egyik védnökét, dr. Bekecs Andreát, a Gyöngyösi Járási Hivatal Helyi Védelmi Bizottságának elnökét, mi adta az esemény apropóját.

Gyöngyös Város Önkormányzata 570 millió forintos támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) barnamezős területek rehabilitációjára kiírt pályázatán, ami hozzájárult az új laktanya építéséhez szükséges terület rendezéséhez.

Az új tűzoltólaktanya építésére egy korábbi kormányzati döntés mintegy 880 millió forintot irányzott elő. A beruházás helyszíne a 3-as főközlekedési úthoz közeli régi katonai laktanya. A közel 100 éve használatban lévő, a város központjában található Kossuth úti épület már nem felel meg a kor követelményeinek, alacsony a gépjármű tároló, nem férnek el a speciális mentéshez szükséges korszerű autók, s a vonulási időt is nyújtja a belvárosi helyszín.

Az új laktanya nagy előrelépés a gyöngyösi járás tűzoltóinak. A bál célja az, hogy különböző, az egészséges életmódot támogató és a gyakorlatozáshoz is használható eszközökhöz – például mászófalhoz vagy futópályához – juttassuk az elkötelezett, minden veszéllyel dacoló lánglovagokat. A gyöngyösi tűzoltók nagy része szabad idejében rendszeresen sportol, hiszen a kitűnő fizikai kondíció elengedhetetlen a rájuk bízott feladatok ellátásához. A bál bevételét az alapítvány a tűzoltólaktanya melletti sportlétesítményekre fogja fordítani.

A városba, illetve a vonzáskörzetébe települt új nagy munkaadó cégek – a P&G, az Apollo vagy a B. Braun – illetve a régi kiemelt nagy munkáltatók például a Mátrai Erőmű és a VAMAV speciális védelmi rendszereket használnak, s egy esetleges katasztrófavédelmi beavatkozás is igényli a korszerű technikai, és elhivatott személyi állomány felkészültségét.  Tűzoltóink a gyöngyösi járás területén önkéntes alapon működő Gyöngy Mentőcsoport munkáját is segítik. A Mátra közelsége miatt a tűzoltóknak gyakorta kell helyt állniuk mentésben, kutatásban vagy az időjárás okozta váratlan helyzetek gyors, precíz megoldásában.

A február 22-ei bálon az ő munkájukat ismerjük el. A kellően kötetlen hangulatról a VAMAV Étteremben Petró és DJ Dominique gondoskodik majd. A bál egyébként nem a formalitásokra helyezi a hangsúlyt, ez az este a jó hangulatról és a köszönetről szól.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya