A Hangszert a kézbe egy olyan ingyenes programsorozat, amely a fiatal korosztályok figyelmét irányítja rá a zenélésre, a zenélés tanulásának lehetőségeire. A nagyszerű kezdeményezésről a házigazda, Gyöngyök Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, Ábry Zoltánt kérdeztük.

Az eddigi 21 városban 66 ezren voltak rá kíváncsiak. A programsorozat egy olyan ingyenes országjáró hangszerkiállítás, – mondjuk úgy – hangszersimogató és könnyűzenei, népzenei, klasszikus zenei oktatási bemutató egyszerre, amely rendszeres időközönként más-más városban, ezúttal Gyöngyösön irányítja rá a fiatal korosztályok figyelmét a zenélésre, a zenélés tanulásának lehetőségeire.
– Mennyire nevezhető rangosnak a program?

– Határozottan. A Hangszert a kézbe programsorozatot az Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Program támogatásával a Hangszeresek Országos Szövetsége valósítja meg, bevonva a legfontosabb szakmai szervezeteket, legismertebb zenei képzéssel foglalkozó helyeket, zenetanárokat és előadóművészeket. A sorozat fővédnökei Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár illetve Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár.
– Milyen lehetőségeket kínál a rendezvény?

– Rengeteg mindent. Lesz interaktív hangszerkiállítás elismert szakemberek közreműködésével, kézbe vehető és kipróbálható eszközökkel népzenei, klasszikus zenei, gitáros, basszusgitáros, dobos, billentyűs, énekes és elektronikus zenei témákban, valamint mini stúdiók 350 négyzetméteren. Rendhagyó énekórákat is tartanak, melyek bemutatják a különböző zenei műfajokban használt hangszerek fejlődésének történetét, az irányzatok és a stílusok kialakulását és sokszínűségét, egyben betekintést engednek a zenész élettér és életmód nagyszerűségébe.
Fiatal tehetségek és profi hangszeres demonstrátorok minikoncertjeit is hallhatja a közönség, melyek elmélyítik a zenei emlékeket és meggyőzően bemutatják a hangszerrel élés perspektíváit. A kiállításhoz pedig játékok is kapcsolódnak. Zenei szakmai szervezetek, médiumok és zeneiskolák bemutatkozására is sor kerül.
– Mi a cél?

– Hogy a gyerekek „ne kallódjanak el”. Hiszünk abban, hogy a zene ugyanúgy megmenthet fiatalokat az elkallódástól, mint a sport vagy egy jó tanár. A zenei oktatás területén az elmúlt évtizedekben kifejlesztett jó gyakorlatok bemutatása pedagógusok és közművelődési szakembereknek, akik meghívhatják a fiatalok elé ezeket a programokat. Felkelti az érdeklődést a szélesebb körű könnyűzenei, népzenei és klasszikus zenei oktatás szükségessége iránt, egyfajta konzultációt, szakmai beszélgetést indít el. A zenei iparág minden képviselője számára pozitív hozadékkal jár, hiszen igényes és zeneértő, hangszerekkel élő, fizető rajongókat és zenefogyasztókat nevel. A legújabb hangszerek és zenei technológiák kipróbálási lehetősége.
A Hangszert a kézbe kiállítás keddtől szombatig, minden nap 8.30-18.00 óráig, ingyenesen látogatható. A rendezvény keddtől péntekig, 8.30-15.00 óra között szervezett iskolai csoportokat (1-12. osztály) tud fogadni. Az előre egyeztetett időpontra érkező diákok egyik fele (100 fő) rendhagyó énekórán vesz részt, míg a másik fele (100 fő) a kiállítótérben a hangszereket próbálhatja ki. Egy óra elteltével a két csoport helyet cserél. Előre egyeztetve, külön igény szerint a szervezők 15.00 óra után is tartanak interaktív, hangszeres vagy hangtechnikai előadásokat.
Szerző: Kékes Online, Bodnár Ádám
Fotó: pixabay

2019. 02. 15.