A Notre Dame katasztrófája kapcsán Hiesz György polgármester a testület elé terjeszti ötletét, mely szerint a város költségvetéséből Gyöngyös 2 millió forinttal járuljon hozzá a párizsi munkálatokhoz. A gyöngyösiek több közösségi felületen is kifejtették véleményüket az ötletről, a felháborodottságtól a támogatásig mindenféle álláspont olvasható, teljes a megosztottság a kérdésben.

Folyamatosan érkeznek a hírek a hatalmas adományokról, már egymilliárd euró, azaz átszámolva mintegy 320 milliárd forint összegben érkezett felajánlás a leégett katedrális újjáépítésére. Az továbbra sem tisztázott, hogy miért csaptak fel a lángok a kereszténység egyik szimbolikus építményében, a nyomozók folyamatosan hallgatják ki a katedrális biztonsági személyzetét és a renoválási munkákat végző cég dolgozóit.

Hiesz György közösségi oldalán tette közzé ötletét: „Gyöngyös az 1917-es nagy tűzvészben megtapasztalta, milyen az, ha egy város templomát a lángok elpusztítják. A Szent Bertalan-templom tornyait száz évvel később, az Európai Unió állampolgárainak adójából, uniós támogatással sikerült helyreállítanunk. Most rajtunk a sor, hogy viszonozzuk a segítséget.

A Notre Dame nem csak Párizs vagy Franciaország, hanem egész Európa kulturális és vallási szimbóluma, amelyben az április 15-én felcsapott lángok felbecsülhetetlen károkat okoztak. Helyreállítása csak éveken át tartó, kemény munkával és hatalmas anyagi ráfordítással valósulhat meg. Európa egyik legjelentősebb szakrális épületének újjáépítése mindannyiunk közös ügye, ezért javaslom, hogy Gyöngyös is csatlakozzon azon városokhoz, amelyek anyagi támogatást nyújtanak a munkálatokhoz.

Azt fogom javasolni a képviselő-testületnek, hogy a gyöngyösi tűzvész századik évfordulóján elkülönített, de fel nem használt szolidaritási alapból Gyöngyös kétmillió forinttal segítse a helyreállítási munkálatokat. Bízom benne, hogy a grémium is támogatja majd kezdeményezésemet a jövő csütörtöki ülésen.”

2019.április 18.

Kékes Online

Fotó: Vachott Városi Könyvtár helyismereti gyűjteménye, a gyöngyösi tűzvészről