Július elején alsó tagozatos kisiskolások vehettek részt ingyenesen a Szilvásváradon immár harmadik alkalommal megtartott Erzsébet-táborban. Az államilag támogatott program részleteit Demeter Tünde, a helyi általános iskola tanítója, a tábor egyik szervezője osztotta meg velünk.

A balatoni Erzsébet-táborokról sokan hallottak már, de érdemes megismerni a támogatott táborozási forma helyi, napközis változatát is, melyet a résztvevő gyermekek lakóhelyéhez közel tartanak. Mesélne nekünk erről?

Itt a vakáció, s a legtöbb családban nagy segítség, ha a gyermek táborban vehet részt, hiszen így nem csak a szakszerű felügyelete biztosított, hanem felejthetetlen élményeket is szerezhet. Az, hogy a tábor ingyenes, bizony sok esetben fontos tényező. A napközis Erzsébet-táborok során az utaztatási költség minimális, így ezzel nem terheljük a családokat. A mi táborunk központja a helyi általános iskola, mind a húsz résztvevő a mi tanulónk. Idén a közeli Csernelyből, Nagyvisnyóról és Mónosbélből is jelentkeztek hozzánk táborozni.

Hogyan készültek a táborra?

Már hónapokkal ezelőtt megkezdtük a szervezést kolléganőmmel, Kovács Nagy Mariannal: lefoglaltuk a kiválasztott helyszíneket, egyeztettünk a múzeumok, a lovarda vagy éppen a kisvasút illetékeseivel, jegyeket vásároltunk, megszerveztük az étkezéseket. Mariannal nagyon eredményesen, teljes egyetértésben tudtunk együtt dolgozni, meggyőződésem, hogy a tábor sikeressége ennek is köszönhető. A táboroztatáshoz nyújtandó állami támogatásra minden évben pályázni kell, s nagy örömünkre idén is sikerült nyernünk. Ennek köszönhetően a programok teljes költségét és az étkezéseket is térítésmentesen tudjuk biztosítani a kicsiknek. Mire beköszöntött a nyári szünet és megjöttek a táborozóink, már minden készen állt a szórakoztatásukra.

Milyen programokkal készültek ebben az évben?

Igyekeztünk színes, változatos és tartalmas programokkal kitölteni az 5 napot. Minden reggel kreatív játékokkal üdvözöltük a gyermekeket. Az iskola udvarán szerencsére többféle szabadtéri játszóeszköz is található, így ott tartottuk a sportprogramokat és a váltóversenyeket is, melyhez a programból vásároltunk labdákat és egyéb felszereléseket. Az egészségmegőrzés az egyik fő témánk volt, így például zöldség- és gyümölcstálakat is készítettünk, melyekre nagyon büszkék voltak a tanulók, s jóízűen el is fogyasztották a csodás életkölteményeket. Volt egy lovas napunk is, amikor a felújított szilvásváradi fedett lovardában lovagoltunk, illetve a kocsimúzeumba látogattunk el. A ménesudvarban megnéztük az anyakancákat és a kiscsikókat, illetve egy filmet a helyi nevezetességekről.

Szilvásváradon kívül is kirándultak?

Igen, idén a miskolctapolcai Avalon Parkba utaztunk el, ami az elégedettségi kérdőívünk szerint az egyik legnépszerűbb programunk volt. A maja tematikában berendezett játszó kalandparkot nagyon élvezték a gyermekek. Emellett persze a helyi értékek megismertetésére is nagy figyelmet fordítunk: a Szalajka-völgyben tett kirándulásunk is izgalmas volt: kisvonatoztunk, megnéztük a Szikla-forrást, a pisztrángos tavat, a felújított erdészeti múzeumot, a Fátyol-vízesést és a vadasparkot is. Az őzikesimogatást nagyon szerették a gyermekek!

Mik a tapasztalataik, milyen programokkal lehet leginkább lekötni ezt a korosztályt?

Ez nagyon érdekes kérdés, mert nemcsak a kirándulások arattak nagy sikert, hanem a kulturális programok is. Az Orbán-Ház Múzeumban például Mókus bácsival, azaz Regős József túravezetővel régészkedtünk, megismertük a kőkorszak érdekességeit. A gyermekek így észrevétlenül, élményszerűen tettek szert történelmi és földrajzi ismeretkekre is. Szerveztünk népi táncházat, ahol az alaplépéseket, az udvariasság legfőbb szabályait vettük át, és megmutattuk a táborozóknak, hogy a mai trendekkel ellentétben párban is lehet táncolni! Emellett készítettünk ékszereket, szappant, plakátokat és a tábori élményekről szóló szebbnél szebb rajzokat. Egy Balatonban tanító kolléganő a terápiás kutyájával tartott nekünk bemutatót, amibe a gyermekeket is bevonta. Az okos kutyus mindenkit lenyűgözött!

Jövőre ugyanitt?

Mindenképp pályázunk a következő évi táborra is, mert azt látjuk, hogy szívesen jönnek hozzánk a gyermekek és pozitív visszajelzéseket kapunk a családoktól is. Számunkra az a legnagyobb élmény, hogy öt napig jókedvű és kíváncsi gyermekekkel fedezhetjük fel a környéket és ismertetjük meg jobban egymást. Mindent megteszünk azért, hogy kellőképpen motiváljuk a gyermekeket, például naponta kiemeltünk valakit, aki aznap a legügyesebb volt egy adott dologban. Hét elsősünk is volt az idén. Ők még nagyon kicsik, s ezek az apróságnak tűnő dolgok nagyon fontosak nekik, de nagyobb társaiknak is. Sok dicséret, őszinteség és pozitív szavak: ezek a mi eszközeink a boldogságra.

 

2019. július 16.

Kékes Online, Burián Orsolya

Fotó: Demeter Tünde