Falunapot rendeznek Ivádon a hétvégén. Valyon László polgármestertől megtudtuk, a jó hangulatról a településen és a környéken élő énekesek, előadóművészek gondoskodnak, s a színes programok mellett ebéddel is készülnek a látogatóknak. A finomságok sorából természetesen nem hiányozhat az ivádi savanyúság sem. Ha még nem kóstoltátok a csípős pepperónijukat vagy épp a messze földön híres töltött uborkájukat, akkor a hétvégén Ivádon a helyetek!

Július 19-én, péntek 18 órakor egy kiállításmegnyitóval veszi kezdetét az ivádi falunap. Kónya Anna Mária erdélyi festőművész filccel rajzolt, különleges képeivel érkezik a településre, lenyűgöző alkotásai a Testet öltött láthatatlan címet viselik.

Másnap, vagyis szombaton 11 órától zajlanak majd a programok. Valyon László polgármester azt mondja, helyben és a környéken is sok a tehetséges énekes vagy épp előadóművész, így rendezvényeiken rendre törekednek arra, hogy teret adjanak nekik a bemutatkozáshoz. Délelőtt a mátraballai és a váraszói asszonykórus gondoskodik a hangulatról, de aki egy kis testmozgásra vágyik, jógázhat egyet a szabadban. A zenés produkciók délután sem hiányozhatnak, de fellépnek a helyi színjátszósok, s felbőgnek majd a motorok is, hiszen Ivádra érkeznek az istenmezejei endurosok. Erős emberekből sem lesz hiány, az biztos! Egy nyíregyházi klub nagyágyúi interaktív bemutatót tartanak majd, s bárki összemérheti velük az erejét, vagy épp az izmait.

A programelemek közt kézműves foglalkozás, ingyenes lovaglás, egészségügyi szűrés és életmód-tanácsadás is szerepel. Aki a nap folyamán megéhezik, megkóstolhatja a helyi specialitásokat, többek közt a székelykáposztát, de szarvaspörkölt, kenyérlángos, kemencés pogácsa és gulyásleves is szerepel a menüsorban. Mi azt ajánljuk, ha már arra jártok, kóstoljátok meg a pici, észak-hevesi falu büszkeségeit, a helyben készült savanyúságokat is. A sok finomság – a magvetéstől a késztermékig – a közfoglalkoztatás eredménye, az üzemen kívül a termesztés és a betakarítás is munkát ad a környéken. A minőségről pedig elég annyit elárulni, hogy tavaly 27 tonnát rendeltek tőlük a környező boltok és intézmények! Kedvcsinálóként nézzétek meg az üzemben készült korábbi videónkat:

A szombati nap tábortűzzel és késő éjszakába nyúló retro discoval zárul.

2019. július 18.

Korepta Lilla

Fotó: ivad.hu