Folytatódik a detki gyöngyszemeket bemutató második évad. A harmadik felvonás szeptember 20-án indul, ebből az alkalomból Gál Piroskával, a kezdeményezés megálmodójával beszélgettünk az idei év kínálatáról.

Mielőtt a hamarosan induló eseményről beszélgetünk, ejtsünk szót arról, hogyan zártátok le a második etapot.

Egy teadélutánt tartottunk még július 17-én a detki Mentaházban. A fókuszban az egészség szerepelt, meridián torna, reiki és jóga témában Pál Tiborné Kati, a hipnoterápiáról Vernyikné Horváth Beáta, az Access bars®-ról, – ami egyfajta fejmasszázs – a hangfürdőről és relaxációról Pál-Benke Dóra tartott előadást. Augusztus a nyári szünet ideje, de a nagy érdeklődésre való tekintettel Dóri szervezett egy következő alkalmat, mikor a hangfürdő időhossza egy órán át tartott. Jó ez azoknak, akik a hangtálak rezgéseiből kívánnak erőt meríteni, harmóniára vágynak. Kényelmes módja ez az öngyógyító folyamatok aktivizálásának. A tervek szerint a hangtál terápiát havi rendszerességgel tartja majd a jövőben is, s már meg is van a következő időpont, szeptember 18-a.

Nem tervezitek ezt a sok programot egy újabb kiadványban dokumentálni, illetve összefoglalni?

De! Az elmúlt évad eseményeiről készülőben van egy összefoglaló füzet. A korábbi tematika mentén szerkesztettem meg, ahol a kiállítók mellett a látogatók is nagy számban szerepelnek az oldalakon. A célom az volt, hogy minél több ember kaphasson kézzel fogható emléket ezekről az összejövetelekről.

A Gyöngyszemek állandó helyszíne a Mentaház. Ez a továbbiakban is így marad?

Igen, s ezúton is szeretném megköszönni Katona Ágnes ügyvezetőnek, hogy hónapról hónapra önzetlenül, szeretettel készíti elő a rendezvény helyszínt, mely vintage stílusával otthonos környezetet teremt. Nem csoda, hogy megannyi esküvői rendezvény helyszínéül is választják. Nagyszerű érzés, hogy ez a gyönyörű hely ad otthont a Detki Gyöngyszemeknek is.

Mivel indul az új fejezet?

A megnyitó szeptember 20-án lesz 17 órai kezdettel. Festménykiállítással indítunk, melyre jómagam már nagy izgalommal készülök. A címe nem más, mint A nő arcai, női minőségek vászonra álmodva. Persze férfi arcokkal is találkozhatnak a látogatók, hisz’ velük teljes az élet, nem hiányozhatnak a palettáról. A festményeim még mindig akril festékekkel készülnek, bár próbáltam az olajfestést, még nem csábultam el ebbe az irányba. Sok tervem, tanulnivalóm van még, remélem, az idő és alkotások sora beavat a mélyebb művészetbe, miközben élvezem a tanulás minden ecsetvonását. Grátisz, hogy egy később önálló kiállításon bemutatkozó hölgy is készül erre az alkalomra, mégpedig termékkóstolóval. Legyen a személye még meglepetés.

Melyek a további tervek?

A további terveket illetően is lelkes vagyok, saját küldetésként élem meg, hogy a település lakói között ezzel a rendezvénysorozattal erősítsem az összetartozás érzését. Ez a közösség megérdemli a gondoskodást. Kis településünkön még rengeteg tehetséges ember van, aki nem került reflektorfénybe. Nekik is szeretnék lehetőséget biztosítani, hogy mindenki megismerhesse munkájukat és legyen részük egy kis elismerésben. Lépéseket tettem, hogy ennek megvalósításához egy erősebb bázis legyen mögöttem. Amennyiben az emberek érdemesnek találnak rá, ezt a feladatot egy erősebb felhatalmazással is el kívánom végezni. Ha a Teremtő áldását adja rá, és ez az út járható lesz számomra, mindent el fogok követni, hogy további eszközökkel bővítsem az összetartozást támogató programok szervezését.

Gál Piroska, a rendezvény megálmodója

A visszajelzések alapján a kiállítók is nyitottak különféle kézműves foglalkozások beindítására, és sok az érdeklődő, aki szeretne megismerkedni különböző technikákkal. Az alkotni vágyás ott él az emberekben és ezt nagyszerű dolognak tartom. Terveim között szerepel, hogy a Gyöngyszemek keretén belül egy workshopot rendezünk, amikor láthatjuk, hogyan készül egy-egy termék. Nagy örömmel említem meg, hogy van olyan alkotó is, név szerint Nemes Andrea korábbi, aki önálló foglalkozásokat tartott a jelentkező gyerekeknek. Hálás szívvel köszönöm az együtt gondolkodó személyeknek a partnerséget, vállalkozó szellemet, tetterőt! Nagyszerű dolog, hogy ennyi embernek fontos a közösségünk építése, hogy aktív résztvevői legyenek az összekovácsolódásnak.

Mikor lesz a soron következő eseményetek?

A kiállítást követő héten szerdán, szeptember 25-én 17 órai kezdettel lesz egy teadélután. A festmények még ezen a napon megtekinthetőek, s ez a program sem lesz szokványos. Termékbemutatóval készül Őzse Tibor, s az egészség megőrzéséhez használatos, hidegen sajtolt olaj készítményekkel ismerkedhetünk meg, sárgabarackmag-, tökmag-, máriatövis-, kökénymag-, mák- és dióolajjal. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

2019. szeptember 16.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött