Tegnapi értesüléseink igaznak bizonyultak, amint az dr. Kozma Katalin Gyöngyös jegyzőjének válaszából kiderült. Arcpirító módon egy héttel a választások előtt a gyöngyösi városházán jutalmakat osztottak. Hiesz György kollégái közül 121 ember prémiuma pontosan 14,1 millió forintjába került az önkormányzatnak, illetve közpénz lévén a gyöngyösieknek.

A válaszból az is kiderül, hogy nem egyformán kapott jutalmat minden dolgozó. Azok például több pénzt kaphattak az októberi utalással, akik az ellenzéki többségű testület vagy bizottságok anyagait készítették elő.

Az átlagosan 100 ezer forint körüli karácsonyi pénzajándék mivoltát ugyan tagadja a válasz, azonban az idei köztisztviselői napon más hangzott el. Maga Hiesz György mondta el polgármesteri köszöntőjében igen sok fültanú előtt, hogy idén összevonja a karácsonyi ajándékot és a jutalmakat. A választások előtt egy héttel történő utalás pedig nyilván a véletlen műve. Hiába, aki jól viselkedik, annak októberben is jöhet a mikulás Gyöngyösön.

A válasz szerint nem a közelmúltban felvett 300 milliós hitel terhére fizették ki a jutalmakat. Információink szerint azonban a napokban újabb hitelkérelemmel fordult Gyöngyös önkormányzata a kormányhoz, erről is írunk hamarosan. Úgy tűnik a kampányköltések megszaladhattak: a 300 millió forintból többek között Mátrafüreden és a Harmadosztályon is nagy sebbel-lobbal aszfaltoztak a kampányban.

Hiesz György talán abban bízik, hogy az újabb önkormányzati ciklus elején majd megint átvállalja Gyöngyös adósságait az állam. Előző polgármesteri ciklusa nyolcadik évének végére, 2010-re sikerült körülbelül 6 milliárd, azaz 6000 millió forint adósságot felhalmoznia. Ezt az adósságot több ütemben vállalta át az állam 2013-tól.

Ehhez képest ilyen csip-csup 300 milliós hitelek és jutalmak valóban nem tűnnek komoly tételnek. Bár, ahogyan ő fogalmazott a mentőövről a Gyöngyösi Újságban, a milliárdos adósságátvállalás „jottányit sem segített”.

Alább változtatás nélkül közöljük jegyző asszony válaszait

  • Összesen 121 fő részesült jutalomban a Polgármesteri Hivatalban, köztisztviselők, közalkalmazottak, Munka Törvénykönyve hatálya alá eső dolgozók. A juttatás kizárólag jutalom jogcímen került megállapításra, prémium, „karácsonyi pénzjuttatás” kifizetésére nem került, és ebben az évben már nem kerül sor. Az Önkormányzat kizárólagos befolyásával működő gazdasági társaságok dolgozói esetében nem történt jutalmazás, vezető tisztségviselőik vonatkozásában sem, hiszen ahhoz képviselő-testületi döntés lenne szükséges.
  • Vezető tisztségviselők (polgármester, alpolgármesterek), és a képviselők idén sem részesültek jutalomban, vagy más jogcímen egyéb egyösszegű juttatásban. A ciklus teljes időtartama alatt nem került tervezésre és megállapításra részükre jutalom.
  • A jutalom felosztásánál az alábbi elvek érvényesültek: nem kaphatott, aki még próbaidejét tölti, tartósan (6 hónapot meghaladóan) távol van, vagy fegyelmi büntetésben, vezetői figyelmeztetésben részesült az év folyamán. A jutalmazás során a teljesítményértékeléssel alátámasztott „jó” vagy „kiváló” munkavégzést, tartós többletmunkát, bizottsági/testületi anyagok előkészítésében, képviseletében való rendszeres részvételt, kiemelkedő önkormányzati projektek végrehajtásában, megszervezésében való részvételt preferálta a munkáltató.   
  • Az Önkormányzat költségvetését – közterheivel együtt – 14,1 M Ft-tal terhelte a jutalmazás, a jutalmak összege az érintett dolgozók havi illetményének összegét nem érte el.  
  • A kifizetés az Önkormányzat 2019. évi költségvetésében eredetileg megtervezett és elfogadott jutalmazási keret, valamint bérmegtakarítás terhére történt. Jutalmazásra – ha az adott év költségvetésében tervezett és elfogadott keret rendelkezésre állt, annak összege erejéig – a korábbi években, illetve korábbi ciklusokban is sor került. Általában az év végi értékeléssel egyidőben történik a dolgozók munkájának elismerése, kivéve az önkormányzati választások évében (pl. 2014-ben is), amikor erre a ciklus zárása előtt kerülhet sor.
  • A jutalom fedezetét nem önkormányzati hitelfelvétel teremtette meg, hanem tervezett, személyi juttatásokat magába foglaló előirányzat (ld. fenti válaszban foglaltakat).

Forrás: dr. Kozma Katalin jegyző sajtókérdésre adott válasza

Kékes Online, 2019.10.09.

Fotó: Gyöngyös Tv, 24.hu