14 férőhelyes új bölcsődét adtak ma át Pétervásárán. A 167 millió forintos beruházáshoz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program biztosított a szükséges forrást. A gyermekek a múlt héten már birtokba is vették a barátságos és korszerű épületet.

Az átadási ünnepségen Eged István, Pétervására polgármestere elmondta: a település mindig is a térség központja volt, s ez a szerepe egyre jobban felértékelődik. A város 2013-tól járási központtá vált, melyhez megfelelő infrastruktúrával rendelkezik. Pétervásárán az egészségügy, az oktatás és a rendvédelem intézményrendszere is új, illetve felújított épületekben kapott helyett, s mindenhol a hivatásukat lelkiismeretesen végző szakemberek dolgoznak a helyiek szolgálatáért. Kiemelte: a 167 millió forintos bölcsődei beruházás keretében a bölcsőde megépítése mellett megújult az udvar, a játékok, az óvodai tornaszoba és egyéb fejlesztő eszközöket is beszereztek. A bölcsőde megnyitásával egy újabb pétervásárai építőkocka került a helyére, talán mind közül a legfontosabb. Ezzel a beruházással is a jövő nemzedéke iránti felelősségünket fejezzük ki – fogalmazott a polgármester.

Szurominé Balogh Mónika intézményvezető szakértőként kísérte végig a projektet, mely nagy segítséget jelent az itt élő családoknak. A bölcsőde már el is érte a maximális befogadási kapacitását, mind a 14 helyre van jelentkező, a kicsik beszoktatása jelenleg folyamatban van.

Az eseményen részt vett Kovácsné Bárány Ildikó, bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos is, aki köszöntőjében kiemelte: a kisgyermekek 3 éves kor alatt szerzett tapasztalatok egész későbbi életükre hatással vannak, így ezen korcsoport szakszerű ellátása, foglalkoztatása kiemelten fontos feladat. Itt, Pétervásárán minden a gyermekekért van, s a kicsik a legkiválóbb szakemberek felügyeletében tölthetik el napjaikat, korszerű, biztonságos, igényesen kivitelezett környezetben.

Az új intézmény munkahelyeket is teremtett a városban, s népességmegtartó ereje is jelentős. A miniszteri biztos elmondta: a kormány ebben az évben 104 milliárd forintot fordított bölcsődefejlesztésre, s ott, ahogy a 3 év alatti gyermekek száma eléri a 40-et, vagy legalább 5 család kéri, kötelező ezt az ellátási formát biztosítani. A bölcsődefejlesztés a családvédelmi akcióterv egyik fő eleme, melyhez a fenntartási forrást, valamint a szükséges képzéseket és a módszertani hátteret is biztosítják az önkormányzatoknak.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Gál Gábor

2019. 10. 10.